Cultuur & Media
EONOS

André van Duin wordt 75, maar een musical over zijn leven komt er niet: 'Ik mis een randje'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. André van Duin wordt 75, maar een musical over zijn leven komt er niet: 'Ik mis een randje'

Er is een rondvaartboot naar hem genoemd, een tulp en binnenkort ook een duin. Dat wordt dan de André van Duin-duin, genoemd naar de komiek, zanger en presentator die zondag 75 jaar wordt. Toch denkt Van Duin dat het niet snel van een musical over zijn leven zal komen. "Ik mis een beetje een randje aan m’n leven," zegt hij in Langs de Lijn En Omstreken.

Luister hier het hele gesprek terug met André van Duin

Zelf vindt André van Duin alle aandacht voor z’n leven soms een beetje overdreven en zou hij het liefst zien dat het niet altijd om hem draait. Misschien, zo beaamt hij, is dat ook wel de reden dat hij zo vaak typetjes speelt. "Als typetje kan je alles maken, dat is veel gemakkelijker, als typetje maak je niet zo snel een fout."

Musical

De suggestie dat Van Duin iets verbloemt met al zijn typetjes wijst hij van de hand. "Ik heb nog nooit iets verzwegen," zegt hij. "Mensen proberen altijd met een diepte-interview het onderste uit de kan te halen, maar er is niks te graven, er zit niks..." Een musical van zijn leven ziet Van Duin dan ook niet echt zitten: "Ik mis een beetje een randje aan m’n leven."

Als voorbeeld noemt hij André Hazes senior. "Die had een geweldig privé-leven waarin heel veel gebeurde en heel veel narigheid, met drank en vrouwen en daarnaast hij had liedjes. Hij had twee kanten." Zelf vindt de komiek zijn leven maar rechtlijnig, zonder veel rimpelingen. "Je kan al die typetjes wel aardig in een musical neerzetten, maar een verhaal voor een musical moet toch ook een onaangenamere kant hebben."

The Voice

De entertainmentwereld waarin André al vele jaren actief is, kent ook een andere kant die onlangs naar buiten kwam. Een waarvan André nooit geweten heeft. De ontwikkelingen omtrent The Voice noemt Van Duin verschrikkelijk, maar zelf heeft hij nooit iets gezien gedurende zijn carrière. Tegelijkertijd relativeert hij. "Het is iets van alle tijden, bij de kerk, bij de oude Romeinen, het is overal."

Of er ooit een oplossing zal komen? Van Duin is pessimistisch en denkt niet dat er nu daadwerkelijk iets gaat veranderen: "Ik weet niet of het een lang leven beschoren is, ik ben bang dat het doodbloedt en dat we weer op de oude voet verder gaan."

In het gesprek vertelt Van Duin dat hij brieven en mails waarin mensen hun problemen aan hem voorleggen regelmatig beantwoordt. Hoe hij dat doet, is hier te beluisteren.

André van Duin wordt 75, hij viert het alvast in Langs de Lijn en Omstreken

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie