Cultuur & Media
AVROTROS

Jan Rotmans over haatreacties: 'Zonder weerstand ben je betekenisloos’

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan Rotmans over haatreacties: 'Zonder weerstand ben je betekenisloos’

"Als ik terugkijk zie ik lange periodes waarin niemand luisterde. Ik kreeg geen weerstand. Dat is eigenlijk nog veel erger dan wanneer je dat wel krijgt. Zonder weerstand ben je betekenisloos", vertelt Jan Rotmans, hoogleraar en wetenschapper over klimaatverandering, duurzaamheid en transities.

#413 - Jan Rotmans: 'Zonder weerstand ben je betekenisloos' - MISCHA!

Rotmans richtte Stichting Urgenda op, een beweging voor innovatie en duurzaamheid. Urgenda spande een klimaatrechtszaak aan tegen de Nederlandse overheid. "Soms is het heel vervelend dat je haatreacties krijgt", erkent de hoogleraar. "Maar ze zijn ook het begin van contact en communicatie. Ik heb geleerd te genieten van de weerstand."

'Een leider moet daar tegen kunnen'

Volgens Rotmans zijn de nare berichten niet tegen hem als persoon gericht, maar tegen datgene waar de afzender bang voor is: het verliezen van invloed of macht. "Je moet jezelf niet groter maken dan nodig is. Je moet zeggen: oké, ik sta in de arena, I'll take the heat. Als je echt leider probeert te zijn, moet je daar tegen kunnen."

#413 - Jan Rotmans: 'Zonder weerstand ben je betekenisloos' - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie