Cultuur & Media

Making an opera: na corona. Hoe nu verder?

NTRVPRO
foto: Opera Ritrattofoto: Opera Ritratto
  1. Nieuwschevron right
  2. Making an opera: na corona. Hoe nu verder?

Op 7 oktober presenteert De Nationale Opera de wereldpremière van de opera Ritratto van Willem Jeths. Tenminste, dat is de hoop. De vorige première werd op het allerlaatste moment afgelast vanwege corona. In Radio Doc zien we het vervolg van Making an opera, nadat het verhaal in maart abrupt werd stopgezet.

Radio Doc: Making an opera – Na corona | Het moderne leven - deel 2

Het begin van Making an opera

Radiomaker Stef Visjager heeft de makers en zangers van Ritratto anderhalf jaar achter de schermen gevolgd voor haar podcast Making an Opera. Ze ontdekte dat het maken van een opera vaak net zo dramatisch is als de opera zelf, maar dat het zó dramatisch zou worden had niemand voorzien.

Visjager volgde een groep van zeven zangers en een compleet artistiek team bij de Nationale Opera die een wereldpremière gingen neerzetten op vrijdag 13 maart 2020. Donderdag 12 maart was de persconferentie waarin Rutte zei dat de sportvelden, horeca en theaters dicht moesten.

Met de teen op de startlijn

De laatste akte van het eerste seizoen van de podcast begint bij het eind. "Eigenlijk is dat de twee uur voor ze op moesten", vertelde Stef Visjager eerder dit jaar in Kunststof. "We gingen maar proberen te bedenken wat er zou gaan gebeuren. Is er morgen nog een première? Het was zo onwerkelijk."

"Al die adrenaline heeft zich opgebouwd. Ze staan met hun teen op de startlijn, en willen weg, maar ze mogen niet. Al die adrenaline blijft."

De generale repetitie werd uiteindelijk de enige opvoering van de opera. "Ik heb met kippenvel zitten kijken, omdat de werkelijkheid van de opera compleet samenviel met de werkelijkheid, met corona. Wat voelde als een oorlog buiten en wij zaten met elkaar op dat feest."

Hoe nu verder?

De podcast maakt voelbaar hoe eigenlijk iedereen in Nederland reageerde aan het begin corona-uitbraak. Ongeloof en gevoelens dat het zal meevallen, grappen zelfs. We konden het niet geloven. "We worden eraan herinnerd dat we toen nog van niets wisten", legt Visjager uit.

Na maandenlang zes dagen per week samen repeteren, zitten de jonge zangers -komend van over de hele wereld- opeens alleen op hun Amsterdamse kamer. Hun veelbelovende carrières stonden abrupt stil en intussen is de wereld radicaal veranderd. Hoe nu verder, met hen, met de opera?

Luister hier naar de uitzending van Radio Doc voor het hele verhaal van Making an opera.

Radio Doc

Radio Doc is hét documentaireprogramma van NPO Radio 1. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden. Je hoort Radio Doc zondagavond tussen 21.00 en 22.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie