Cultuur & Media

Humor, hoe werkt het? En heeft het ook nut?

NTR
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Humor, hoe werkt het? En heeft het ook nut?

Wat is humor? Heeft het een functie? Is humor nodig voor groots leiderschap en is er een verband tussen humor en creativiteit? Sociaal psycholoog Madelijn Strick legt het uit in Lezen in het Donker. "Mensen die geen humor hebben bestaan eigenlijk niet."

#95 Madelijn Strick - Humor is een van de vier pijlers onder het universum (de andere drie ben ik vergeten)

Wat is humor precies?

"Datgene wat amusant is en waarom gelachen wordt", omschrijft Strick humor. Met gevoel met voor humor bedoelt Strick de capaciteit van mensen om grappen te verzinnen, humor te waarderen en de neiging om tegenslagen te relativeren met behulp van humor.

Quote

Volwassen mensen lachen gemiddeld 18 keer per dag hard op

Madelijn Strick

"Het spreekt voor zich dat mensen met een groot gevoel voor humor regelmatig lachen. Humor is belangrijk, het is een essentieel deel van ons leven; van de manier waarop we met elkaar omgaan. Volwassen mensen lachen gemiddeld achttien keer per dag hard op. Mensen lachen om hun verhaal kracht bij te zetten. De lach volgt ook op banale uitspraken.'

Mensen die geen humor hebben bestaan eigenlijk niet. "Mensen hebben een aanleg voor humor. De één maakt er meer gebruik van dan de ander. In principe hebben we er allemaal aanleg voor. In sommige omstandigheden is het lastig om er gebruik van te maken, dat is bijvoorbeeld het geval bij mensen die aan een zware depressie lijden."

Smeerolie functie van humor

"In onze tijd wordt de smeeroliefunctie van humor steeds belangrijker, omdat we vaker moeten omgaan met tegenstellingen en conflicten", stelt Strick Moeilijke boodschappen brengen, kritiek leveren en daarbij humor gebruiken. "Het werkt alleen als je het passend en goed gebruikt: het vergt sociale vaardigheden om dat goed te kunnen doen."

Quote

Humor geeft een speelse context

Madelijn Strick

Ze wijst hierbij op de term 'rubberen zwaard' van humorist Mary Hirsch: "Je kunt met humor op een subtiele manier kritiek leveren. Als je bijvoorbeeld op je werk iemand wilt corrigeren, kun je dat doen met behulp van een grap. Je maakt een punt, maar er vloeit geen bloed. Je kunt iemand een boodschap overbrengen, zonder dat je het onaardig of ruw zegt."

Een boodschap overbrengen

Humor kan ook bijdragen aan het begrip van een boodschap. "Het speelt een rol voor alle sprekers die een verhaal willen overbrengen, met als doel dat de boodschap begrepen, aanvaard en onthouden wordt." Denk aan speeches, voordrachten, trainingen en presentaties.

Mits goed ingezet, heeft humor in voordrachten volgens Strick drie positieve effecten: het vergroot de motivatie om te leren, het werkt stress verlagend voor het publiek en de boodschap wordt beter onthouden.

In haar nieuwe boek Humor is een van de vier pijlers onder het universum vertelt sociaal psycholoog Madelijn Strick over de werking van humor.

Nieuwsgierig geworden? Zoek dan zelf door alle afleveringen van Lezen in het Donker.

Lezen in het Donker

Lezen in het Donker is al twee jaar een vast onderdeel van Focus Radio, het wetenschaps- en geschiedenisprogramma op NPO Radio1. Schrijvers van recente non-fictieboeken praten daarin een uur lang over hun boek, lezen er uit voor en nemen hun eigen favoriete muziek mee.

Ster advertentie
Ster advertentie