Cultuur & Media
NOS

Langstlopende musical van Broadway stopt na 35 jaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Langstlopende musical van Broadway stopt na 35 jaar

De wereldberoemde musical The Phantom of the Opera stopt na 35 jaar. Het is daarmee de langstlopende musical van Broadway. Wat betekent het dat de musical die duizenden keren werd opgevoerd op het Amerikaanse musical-Walhalla ermee ophoudt? Maaike Widdershoven en Ben Cramer, speelden samen in de jaren 90 de hoofdrollen in de Nederlandse cast van de musical en waren te gast bij NOS Met het Oog op Morgen.

Phantom of the Opera

Volgens toenmalige hoofdrolspeler Cramer maakt het verhaal van de musical het stuk zo bijzonder. "Kandelaars van zo'n vier meter kwamen uit de grond, het werd groots aangepakt. Ook de cast en het orkest hebben het zo succesvol gemaakt." Dertig jaar geleden heeft de musical drie jaar lang in Nederland gespeeld. The Phantom of the Opera was ook in Nederland lange tijd de best bezochte musical in de geschiedenis, totdat het record verbroken werd door Soldaat van Oranje. Voor Cramer is het een raadsel dat het stuk nooit is teruggekomen.

'Mooiste wat mij ooit is overkomen'

"Als ze mij morgen zouden bellen met: 'twee repetities en volgende week zaterdag dan gaan we het weer spelen', dan speel ik het", legt Cramer uit. "Ik ken elk woord nog." Voor de musicalster was het een uitlaatklep; in de musical kon hij zijn emoties kwijt. "The Phantom was een figuur die de liefde nooit gekend heeft en kwaad was op bepaalde dingen. In die rol kan je alles kwijt en dat is het mooiste wat mij ooit is overkomen", aldus Cramer.

Maaike Widdershoven kreeg ook een hoofdrol in de musical. Ze studeerde aan het Conservatorium en kwam in het ensemble terecht. "Voor mij was het een droom die uitkwam en ook het begin van een hele mooie carrière". Widdershoven ging elke dag naar school terwijl ze repeteerde voor de musical. "Het was voor mij dubbel heftig, maar tegelijkertijd zo'n grote uitdaging om hiervan te kunnen leren. Ik was zo zielsgelukkig dat ik op het toneel stond met allemaal mensen om mij heen waar ik van kon leren", vertelt de zangeres.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie