Cultuur & Media
NTR

Musicalster Willemijn Verkaik: 'Het is een verslavend vak'

foto: Roy Beusker/Annemiek van der Togt
  1. Nieuwschevron right
  2. Musicalster Willemijn Verkaik: 'Het is een verslavend vak'

Willemijn Verkaik werd bekend door haar internationale vertolking van Elphaba in de musical Wicked in Amerika, Londen, Nederland en Duitsland. Bij de Oosterburen is ze wereldberoemd, in Nederland nauwelijks bekend. “Ik merk dat ik best wel een streber ben in dit vak. Als het beter kan, moet het beter", vertelt ze in Kunststof.

Willemijn Verkaik, zanger & musicalacteur - Kunststof

Internationale musicalster

Willemijn Verkaik startte haar musicalcarrière als gouvernante in de musical Elisabeth. Niet lang daarna volgde een eerste rol in de Duitstalige productie van We Will Rock You en en begon haar Duitse musical carrière die tot in 2011 voortduurde met rollen in diverse musicals.

Inmiddels is Willemijn uitgegroeid een musicalster van internationaal formaat. Ze werd bij het grote publiek bekend door haar internationale vertolking van Elphaba in de musical Wicked en speelde in Amerika, Londen, Nederland en Duitsland. Een rol die ze alles bij elkaar tegen de 3000 keer speelde. Vorig jaar stond ze nog op de planken als Miss Hannigan in de musical Annie. Nu gaat ze, zodra het weer kan, op tournee met de musical Come from away met een waargebeurd verhaal over 9/11.

“Ik merk dat ik best wel een streber ben en dat ik het altijd een iets beter wil kunnen", zegt Willemijn Verkaik over haar vak. "Ik wil in ieder geval wel dat het iedere avond heel goed gaat. Als het beter kan, moet het beter.” Daarbij is ze vooral streng voor zichzelf, niet zozeer voor haar collega’s.

'Zingen is heel dankbaar'

"Muziek was altijd wel bij ons in huis, vooral de klassieke vorm ervan. Via haar vader is ze opgevoed met muziek om haar heen. In het weekend was hij semiprofessioneel zanger. Hij zong kamermuziek met een kwintet." Op de lagere school begon ze met zingen en ervaarde ze plezier in optreden. “Zingen is heel dankbaar. Je staat te zingen en je ziet iets gebeuren bij mensen. Dat is heel gaaf. Dat iemand even weg kan dromen.

Barbara Streisand was echt mijn grote voorbeeld. Zij heeft sowieso een fantastische techniek. Ze pakt je met haar timbre, met haar klank en weet een emotie los te maken. Haar stem doet dat, de warmte.”

'Het is heel hard werken'

De musicalwereld betekent ook heel hard werken: heel veel spelen. "Ik vind het niet erg, hard werken", zegt de musicalster. "Ik vind mijn werk zo leuk om te doen dat ik het niet erg vind om zeven of acht voorstellingen in een week te doen. Al zou een weekend van twee dagen wel fijn zijn. Ik merk wel dat je veel hebt aan af en toe twee dagen uitrusten."

Willemijn houdt van de discipline. "Ik vind het gewoon gaaf om gas te geven. De regelmaat is fijn. In een vast theater heb je een vaste routine."

"Het is een verslavend vak. Dat je iets teweegbrengt wat heel goed en fijn is. Het is iets dat je elke dag wel wil bereiken. Mensen ontlenen zoveel waarde aan een voorstelling. Even weg van de dagelijkse beslommeringen. En het is niet alleen dat ene avondje in de zaal, maar ook de voorpret, en het nagenieten. De kracht van kunst wordt volgens haar vaak onderschat. "Kunst en cultuur kunnen de mens opbeuren, kracht geven."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie