Cultuur & Media
NOS

College voor Rechten van de Mens oordeelt over seksuele intimidatie-zaak

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. College voor Rechten van de Mens oordeelt over seksuele intimidatie-zaak

Het College voor de Rechten van de Mens heeft dirigent Pieter Jan Leusink deze week schuldig bevonden aan seksuele intimidatie van twee vrouwelijke musici. Zij werkten voor zijn stichting Klassieke Concerten Nederland. Het meldpunt Mores Online begeleidt mensen die te maken hebben gehad met ongewenst gedrag in de culturele en creatieve sector. Actrice Janke Dekker is voorzitter van Mores. Ze vertelt over het belang van deze zaak in NOS Met het Oog op Morgen.

Geen plek in orkest

"Het betreft twee gevallen," vertelt Dekker. "De zaken verschillen een beetje, maar het komt hier op neer: het waren jonge muzikanten. Ze werden aangenomen door de Bach Orchestra om daar te spelen. De dirigent bood aan dat de dames bij hem en zijn vrouw in huis konden verblijven, om kosten te drukken en zodat hij hen kon coachen."

Daar ontstond een intense relatie, zegt Dekker. "Die uiteindelijk ook van seksuele aard werd. Na enige tijd hadden beide vrouwen er genoeg van en gaven aan dat ze dat niet wilden. Toen werd ze te kennen gegeven dat er dan ook geen plek voor ze was in het orkest."

Van kastje naar muur

Iedereen vertelde de vrouwen dat ze geen kans hadden, vertelt Dekker in de uitzending. "Deze vrouwen hadden aangifte gedaan bij de politie, alleen werden ze van het kastje naar de muur gestuurd. In 2018 is Mores opgericht, en onze experts hebben gekeken naar wat er toch mogelijk is om erkenning te krijgen voor het leed wat hen is aangedaan."

"De politie zag ook niks in deze zaak, aangezien ze in eerste instantie vrijwillig hebben meegedaan. Uiteindelijk zijn we een procedure gestart bij het College voor de Rechten van de Mens. Want dit is seksuele intimidatie en dat is discriminatie. Na twee jaar is dat eindelijk gelukt."

Wat het College heel zwaar opneemt, is dat er sprake was van een machtsverhouding: "Die was zodanig, dat de druk om mee te doen met seksuele handelingen gewoon heel groot was. Dat weegt gewoon heel erg zwaar."

Hoe baanbrekend is de uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens over seksuele intimidatie?

Ster advertentie
Ster advertentie