Cultuur & Media
AVROTROS

Hij is een narcist, zij een borderliner? Waarom we zo smullen van Depp en Heard

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hij is een narcist, zij een borderliner? Waarom we zo smullen van Depp en Heard

“Het is heel verdrietig te zien dat ze in een relatie zaten waarin ze echt alles deden om contact met elkaar te maken en elkaar te vernederen, zoals poep smeren op het bed, flessen kapot slaan en heel veel emotioneel geweld”, vertelt cultuurfilosoof dr. Jelle van Baardewijk in dr Kelder en Co. Waarom kijken we zo graag naar de rechtszaak met Amber Heard en Johnny Depp? Een filosofische bespiegeling over ons voyeurisme.

“We kijken eigenlijk naar onszelf”, ziet Van Baardewijk. “Ze zeggen wel, hij is een narcist, zij een borderliner. De kern is dat ze zichzelf niet goed kunnen dragen en geen gezonde verhouding hebben tot zichzelf, en daarmee ook niet tot de ander.” Volgens de filosoof volgen veel mensen de rechtszaak vanwege een interesse voor rechtvaardigheid. “Sowieso kennen we in Nederland de juryrechtspraak niet, in Amerika kun je opgeroepen worden om in de jury deel te nemen. Dat hebben wij niet wij hebben een aristocratisch juridisch model, maar dat is eigenlijk ook niet zo democratisch.”

'We vallen op elkaars imago'

Van Baardewijk: “Als je teruggaat in de geschiedenis dan zie je bijvoorbeeld dat Aristoteles en Plato deze manier van rechtspraak is iets van burgers ook verdedigen. Ook in Nederland was in de Middeleeuwen rechtspraak een publiek evenement, dus het is helemaal niet zo’n Amerikaans iets.”

Beide acteurs kennen volgens Van Baardewijk een getroebleerde jeugd.“ Je bouwt ook wel sympathie op voor de heftigheid waarin deze mensen leven. Dat is wel verdrietig.” Van Baardewijk beschrijft een trend waarin mensen vreemden van elkaar zijn geworden. “Sociale media heeft dat vergroot we vallen op elkaars imago. We vinden het moeilijk om elkaars echte gedrag te zien, elkaars echte intenties te lezen.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie