Cultuur & Media
NTR

MeToo in de theater- en filmwereld ontnam Sanne Vogel plezier van spelen

foto: Orsolya Karancz
  1. Nieuwschevron right
  2. MeToo in de theater- en filmwereld ontnam Sanne Vogel plezier van spelen

Als ze op haar achtste voor het eerst naar een toneelvoorstelling gaat, is ze verkocht. Toneelspelen dat is wat ze wil. "Ik was als kind altijd in een fantasiewereld, vertelt actrice Sanne Vogel in Kunststof. Drie jaar geleden besluit ze om te stoppen met spelen. "Het vuurtje voor spelen was op een gegeven moment weg." Een van de redenen dat ze er genoeg van had, heeft te maken met MeToo.

Toneelstukjes op school

Vanaf haar dertiende doet ze niets anders meer dan toneelstukjes maken. "Ik deed niets op school, deed niets aan mijn huiswerk." Samen met haar broer zet ze decors in de aula, maakt ze voorstellingen, een talkshow, een eigen revue. Op haar school in Nieuwegein vinden ze het allemaal prima. "We kregen gewoon de sleutel van de school."

Op de middelbare school begint ze ook met spelen. “Ik kon niemand vinden om in mijn toneelstukken te spelen, dus deed ik het zelf maar." Ze is nog maar 16 jaar als we voor het eerst op De Parade staat. Het blijkt een goede leerschool: ze leert er ‘onhandige en klungelige’ types te spelen.

Vuurtje gedoofd

Drie jaar geleden besluit ze om te stoppen met spelen. "Het vuurtje voor spelen was op een gegeven moment weg. Ik had ook nooit de ambitie om actrice te worden, ik wilde gewoon dingen maken."

MeToo

Een van de redenen dat ze er genoeg van heeft, heeft te maken met MeToo. "Ik was 16 jaar toen ik begon met spelen, ik ben heel erg opgegroeid in die theater en filmcultuur. Al de dingen die naar buiten kwamen bij MeToo wist ik al. Ik heb het niet persoonlijk meegemaakt, maar wel heel veel vrienden en mensen die ik kende hebben dingen meegemaakt. Alle namen die naar buiten kwamen, wist ik allemaal. En ik was natuurlijk niet de enige die dit wist, iedereen die speelde, wist dat’.

Het raakt haar vertelt ze. Ze keurt het niet goed en vraagt zich af waarom ze simpelweg 'accepteerde dat het zo was". Ze heeft er genoeg van dat mensen misbruik maken van hun machtspositie. "Als je speelt ben je best kwetsbaar. Maar door de angst geen werk te hebben, laten mensen het gewoon."

Vlam terug

Na drie jaar is de vlam er opeens weer: ze heeft weer veel zin om te spelen. Nu speelt ze de hoofdrol in de nieuwe film Foodies. In deze romantische komedie speelt ze een foodblogger die niets liever wil dan ooit eens een kookboek schrijven. De rol past bij haar: "Ik las het scenario en ik dacht, dit is echt iets voor mij. Foodies gaat ook over duurzame keuzes maken, zero waste, lokaal, seizoensgebonden."

“Uiteindelijk is veel van wat ik meemaak in mijn leven een inspiratiebron voor de dingen die ik maak. Dingen die me echt zelf bezighouden; die dicht bij mezelf liggen en die ik belangrijk vind."

Sanne Vogel, actrice en regisseur - Kunststof

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie