Honderdjarigen, hoe was hun eeuw en wat is hun geheim?
- Nieuws
- Honderdjarigen, hoe was hun eeuw en wat is hun geheim?
Haar bestseller ‘Eeuwelingen’ werd zestien keer herdrukt. 20 jaar later is er een vervolg, 'Nieuwe Eeuwelingen’ en vraagt Steffie van den Oord opnieuw honderdjarigen het hemd van het lijf. Hoe was hun eeuw? En wat is hun geheim waardoor ze zo oud wisten te worden?
Steffie van den Oord, schrijver en documentairemaker - Kunststof
Oude mensen en kleine kinderen spreken de waarheid zeggen ze, nou eeuwelingen zeker!
Levende archiefkasten
"Eeuwelingen zijn levende archiefkasten", vertelt Steffie. "Je kunt ze vragen stellen en dan krijg je een antwoord met emoties."
"Hoe was het om in de oorlog te trouwen? Ik gaf les aan geschiedenisstudenten en ik merkte dat studenten geïnteresseerd waren in deze verhalen. Ik vertelde dat ik de verhalen had opgenomen met een minidisc-recorder. Ik moest uitleggen wat dat was en ik besefte daardoor dat er een deel twee moest komen over de volgende generatie.
De eeuwelingen uit mijn vorige boek waren van rond 1900 en waren al rond de 40 jaar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Deze eeuwelingen waren rond de 20 of 25 en die oorlog brak in op een jong leven, waardoor er hele andere verhalen kwamen."
'Eeuwelingen zijn ook wel de taaiste mensen die er zijn'
Steffie begon dit boek vlak voordat corona uitbrak. "De eeuwelingen zijn ook wel de taaiste mensen die er zijn. Er werd me ook wel verteld dat ze wellicht taai genoeg zijn om corona te overleven. Een van de eeuwelingen heeft zelfs vroeger met haar hele gezin de Spaanse griep gehad. Zij had het idee dat ze daarmee immuun is geworden voor alles. Maar ik heb ook wel mensen via het balkon of het raam geïnterviewd en ik heb verhalen tussen de coronagolven door opgenomen."
Alle eeuwelingen lopen veel, want bewegen is belangrijk. Goeie genen en een goed recept voor je leven waar je in gelooft zijn ook belangrijk. De 107-jarige non bijvoorbeeld, die hard heeft gewerkt in het klooster en dus goed heeft bewogen, is nu extra hard aan het bidden."
Leven in het nu
Wat ik van ze geleerd heb? "Genieten van het moment. Dat doen ze allemaal, leven in het nu. Dat is best wel een kunst om zo te leven.
Als je ouder wordt komen je vroegste herinneringen makkelijk boven. Onze geheugenprofessor Douwe Draaisma noemt dat het reminiscentie-effect. Een vrouw wist bijvoorbeeld de kleine watersnood van 1906 en niet die van 1953 en ze verklaarde dat doordat haar geheugen toen nog een leeg blaadje papier was. Nog niet zo gevuld. Het reminiscentie-effect treedt pas op na je zestigste."