Cultuur & Media
NTR

Saxofonist Ties Mellema werd tweemaal ziek en vond zichtzelf opnieuw uit in de muziek

foto: Ties Mellemafoto: Ties Mellema
  1. Nieuwschevron right
  2. Saxofonist Ties Mellema werd tweemaal ziek en vond zichtzelf opnieuw uit in de muziek

Saxofonist Ties Mellema vond zichzelf opnieuw uit in de muziek na ziekte en revalidatie. Nu is daar zijn nieuwe album Reset, dat hij maakte met Barry Jurjus (Peax). "Jezelf uitvinden. Dat is wat we allemaal kunnen doen na tijden van ziekte en Corona", vertelt hij in Kunststof. Op het nieuwe album laat hij horen hoe dat klinkt.

Ties Mellema, saxofonist en componist - Kunststof

Reset

"Als ik niet ziek was geworden was deze plaat er niet geweest. Ik had lymfeklierkanker. Ik was bezig met overleven en aan het nadenken over wat ik wilde in het leven. Ik deed de cursus The Artist Way van Julia Cameron. Een van de conclusies was om ruimte te creëren om dingen te maken."

Ties Mellema heeft zich de afgelopen jaren geprofileerd als toonaangevend musicus. Hij speelde over de hele wereld als solist en met het Amstel Quartet. "Toen ik daarmee begon was dat alles voor me", vertelt hij over het Quartet. "Op een gegeven moment zat ik daar bijna 20 jaar in. Tijdens de cursus The Artist Way kwam telkens de vraag terug of ik niet moest stoppen en uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt. Ik stopte op 1 januari 2017."

Tweede keer kanker

Daarna kreeg de saxofonist in de zomer van 2017 voor de tweede keer kanker. "Na de tweede chemo lijkt het wel of alle deurtjes voor alles openstaan. Zelfs m’n muzieksmaak is veranderd. Ik merk ook bijvoorbeeld dat ik voor de chemo een stabieler persoon was. Dat komt omdat ik me nu veel meer bewust van alles ben.

Ik kreeg van een vriend een samplertje en dat vond ik zo leuk. Daar ben ik mee het ziekenhuis in gegaan. Daarna heb ik zelf synthesizer en grote sampler gekocht. En ook m’n saxofoon ging mee naar het ziekenhuis. Daarmee kwam de muzikale reset en dat werd het album Reset letterlijk. Het is eigenlijk alle muziek die Barry Jurjus en ik door alle jaren heen hebben gehoord en verzameld."

'Door deze plaat weet ik dat alles kan en alles mag'

"Op mijn 16e ging ik een jaar naar Amerika, naar North-Carolina, daar ontdekte ik dat ik geen muzikant wilde worden, maar dat ik muzikant ben. Daar ging het eerste deurtje open. En uiteindelijk kwam ik dus op het Conservatorium terecht."

"Door deze plaat weet ik dat alles kan en alles mag. De deurtjes gaan niet meer dicht. Ik ga met zoveel plezier achter de computer zitten, alsof ik een kind ben dat met blokken speelt en een huisje aan het bouwen is."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie