Cultuur & Media
KRO-NCRV

De magie van het strijkkwartet: 'Ik ga al veertig jaar naar concerten'

foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. De magie van het strijkkwartet: 'Ik ga al veertig jaar naar concerten'

Muziek ervoor is er al eeuwen, maar het professionele strijkkwartet bestaat in Nederland nog maar enkele tientallen jaren. Zaterdag viert de Nederlands Strijkkwartet Academie (NSKA) zijn 20ste verjaardag met een festival. Wat maakt spelen in een strijkkwartet zo bijzonder en op welk niveau staat het strijkkwartet in Nederland?

"Ik ga al veertig jaar naar concerten van strijkkwartetten, samen met mijn twee broers", zegt Willem Korthals Altes, naast rechter ook amateur-pianist en liefhebber en zeker ook kenner van het strijkkwartet.

"Als je die concerten ziet, dan is het ontzettend leuk om te kijken wat erachter zit: het zijn ouderen, jongeren, ene heel stijf, ander heel bewegelijk." Een divers gezelschap, wil hij maar zeggen. Zij voorliefde is zo groot, dat hij er een boek over besloot te schrijven, dat eerder dit jaar uitkwam: strijkkwartetten in Nederland.

Zo klinkt het

Hoe het is om in een strijkkwartet te spelen? Dat is verslaggever Maarten Bleumers gaan vragen bij het jonge Adam-Quartet, met Margot Kolodzie en Hannelore de Vuyst op viool, José Nunes op altviool en Renée Timmer op de cello.

Wat maakt spelen in een strijkkwartet zo bijzonder?

Schubert, Haydn; het zijn componisten die veel voor strijkkwartet hebben geschreven. Beiden komen uit de 18e eeuw. In Nederland kwam het strijkkwartet pas echt tot bloei vanaf 1950. Hoe komt dat? "Het is toch een muziekvorm die voor heel veel mensen best moeilijk is om te vatten en voor zalen om te programmeren", zegt Korthals Altes. "Maar nu is het behoorlijk op gang gekomen."

De laatste 20 jaar is het aantal professionele strijkkwartetten van 15 naar bijna 30 gegaan. Daarin speelde De Nederlandse Strijkkwartet Academie een grote rol, vindt Korthals Altes. "De academie is 20 jaar geleden opgericht om topkwartetten te kweken. En dat is wat mij betreft met veel succes gegaan."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie