Cultuur & Media
BNNVARA

Jeroen Krabbé treedt in de voetsporen van Chagall in nieuwe serie: 'Als kind bewonderde ik hem enorm'

foto: Avrotrosfoto: Avrotros
  1. Nieuwschevron right
  2. Jeroen Krabbé treedt in de voetsporen van Chagall in nieuwe serie: 'Als kind bewonderde ik hem enorm'

Van Gogh, Picasso en Gauguin: deze kunstenaars kwamen eerder voor in elk fantastische series van Jeroen Krabbé. En nu wordt weer een schilder aan dat rijtje toegevoegd met Krabbé zoekt Chagall. In de 8-delige serie van de Avrotros treedt Krabbé in de voetsporen van de joods-Russische schilder die op jonge leeftijd al indruk maakte op Krabbé.

Video niet beschikbaar

"Als kind bewonderde ik Chagall enorm," vertelt Jeroen Krabbé. "Ik was in 1956 door mijn vader meegenomen naar het Stedelijk Museum, toen was ik 11. Toen ik thuiskwam heb ik een hele grote tekening gemaakt van een vis. Dat heette 'de Chagall-vis'."

De Chagall-vis

Als een vis door de lucht vliegt die viool speelt, kijkt een kind daar niet van op. Krabbé: "Chagall is een schilder die eerder nog door kinderen wordt begrepen dan volwassenen. Kinderen hebben geen vastgestelde ideeën over dingen."

100 jaar Europese geschiedenis

Toen hij die tekening terugzag dacht Krabbé, 'ik moet Chagall doen'. En zo geschiede. "Maar ik had moeite met Chagall gekregen door de jaren heen," zegt Krabbé, "hij stond wel op mijn lijstje maar niet op nummer één." Dat had onder andere te maken met het bewogen leven van Chagall.

Krabbé: "De vertelling over zo'n schilder speelt zich af in een decor. Zijn decor is 100 jaar Europese geschiedenis en die was niet mis, met name voor de joden. Het begin in 1885 en hij wordt geboren als tweederangs burger, omdat joden tweederangs burgers waren in dat gedeelte van Rusland. En dat heeft zich eigenlijk tot en met zijn dood doorgezet."

Kleurrijke kunstwerken uit een bewogen leven

Na een bewogen leven, "waarin hij verguisd is en balling is geworden en is gevlucht en in de gevangenis heeft gezeten," vertelt Krabbé, "zegt zijn vrouw, uiteindelijk op het einde van zijn leven: 'je hebt nu zoveel geld, je bent zo rijk, je hebt alles', en dan zegt hij: 'maar zeker zal ik mij nooit voelen'. Dat stamt uit zijn jeugd."

Ondanks alles dat hij heeft meegemaakt, schilderde Chagall ongelofelijk kleurrijke kunstwerken. Krabbé: "Ik heb mij daarover verbaasd. Waarom schilderde hij niet over zijn angsten? Want die heeft hij gehad, in hoge mate. Mijn eindconclusie is, ik denk dat hij in zijn fantasie en schilderijen is gaan wonen en is gaan schuilen. Dat je niet meedoet aan de bedreiging die buiten je is."

De 8-delige serie 'Krabbé zoekt Chagall' begint vanavond op NPO 2 om 20:30

Jeroen Krabbé over het bewogen leven en magische werk van Mark Chagall

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie