Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Jort Kelder kun je niets kwalijk nemen, omroepen moeten een afweging maken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Jort Kelder kun je niets kwalijk nemen, omroepen moeten een afweging maken'

Omroepen en hoofdredacties moeten bij zichzelf te rade gaan of Jort Kelder nog geloofwaardig is als presentator van bepaalde programma's. Dat zegt journalist Avinash Bhikhie in het Mediaforum van Spraakmakers. "Hoe geloofwaardig is een talkshowhost nu blijkt dat hij een politieke campagne gefinancierd heeft?”

Vorige week vertelde Forum-leider Thierry Baudet in de podcast PodBast dat Jort Kelder in 2017 campagnefilmpjes voor FVD financierde. Kelder, presentator van diverse programma's bij de NPO, bevestigde in De Jortcast dat hij een van zijn redacteuren betaalde om een maand lang filmpjes te maken voor de partij. De presentator vindt dat niets afdoen aan zijn onafhankelijkheid.

Politiek verslaggever van de Volkskrant Avinash Bhikhie is niet zo verbaasd. “Jort Kelder is vanaf het begin af aan betrokken geweest bij Forum voor Democratie. Zo bood hij samen met Baudet een petitie aan die de euro ter discussie stelde en leidde hij verschillende interne debatten bij de partij.”

'Iedereen weet wie Jort is'

Volgens Bhikhie heeft Kelder “een uitgesproken politiek profiel” en is dat algemeen bekend. Hem is dan ook niets kwalijk te nemen, stelt de journalist. “Hij neemt gewoon opdrachten aan als freelancemaker. In Suriname zouden ze Kelder een hosselaar noemen, dat is zijn goed recht. Iedereen weet wie Jort Kelder is en wat hij doet.”

“Wel kun je je als omroep afvragen hoe geloofwaardig hij nog is talkshowhost of politiek duider nu blijkt dat hij een campagne gefinancierd heeft”, gaat Bhikhie verder. “Het is aan omroepen en hoofdredacties om een afweging te maken.”

Verschillende rollen

De complexiteit zit hem in de verschillende rollen die Kelder heeft, stelt columnist Roos Schlikker. “Hij is opiniemaker, congres-aan-elkaar-prater, presentator van gezellige programma’s en host van Op1. Het wordt best lastig als bij een talkshow een campagnefilmpje wordt getoond dat gefinancierd is door de presentator. Dat gaat niet.”

In de tijd dat Kelder de filmpjes financierde, presenteerde hij nog geen Buitenhof en Op1. “Ook al is het een tijd geleden, het is niet ineens aan ander mens of een slang die zijn vel heeft afgelegd”, reageert Schlikker. Volgens haar was Kelder ook daarvoor al politiek uitgesproken. Zo steunde hij Partij voor de Dieren maar heeft hij ook banden met de VVD.

'Je verwacht een neutrale rol'

Het feit dat Kelder als freelancer ingehuurd wordt, veranderd ook niets aan de zaak volgens Schlikker. “Ik ben freelance ook, als columnist voor Het Parool, maar no way dat ik een politieke partij zou steunen. Dat leg ik mezelf op, maar ik weet ook dat als ik voor het CDA iets zou doen, ik heel snel een gesprek met de hoofdredactie heb.”

Dat zegt volgens Schlikker niets over haar vrijheid om te schrijven wat ze wil. “Ik mag zeker vinden wat ik wel, maar het wordt lastig als ik in de column erna de politiek tegenstander op de slachtbank leg. En dan is iets aan elkaar praten op televisie nog wat anders dan columns schrijven. Dan verwacht je een neutralere rol.”

Rol van omroepen

Bhikhie zet nog eens vraagtekens bij de rol van omroepen door Kelder voor bepaalde klussen aan te nemen. “Blijkbaar vindt de AVROTROS het goed dat de premier kort voor de verkiezingen door zijn vriend geïnterviewd wordt”, zegt de journalist doelend op het interview dat Kelder met Mark Rutte hield op NPO Radio 1.

“Zou Poetin of Erdogan dat doen op de publieke omroep daar, dan zouden we ons kapot lachen.”

Liever luisteren?

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie