Cultuur & Media
KRO-NCRV

Mediaforum over Op1: 'Jort Kelder ironiseert zichzelf, zo krijg je nooit een goed interview'

foto: Screenshot NPOfoto: Screenshot NPO
  1. Nieuwschevron right
  2. Mediaforum over Op1: 'Jort Kelder ironiseert zichzelf, zo krijg je nooit een goed interview'

Tv-recensent Arjen Fortuin was niet te spreken over de uitzending van Op1 gisterenavond met Thierry Baudet en Wybren van Haga van Forum voor Democratie. "Het was een rommeltje bij Op1. Je kreeg geen moment het idee dat er presentatoren zaten met een plan", zegt hij in Spraakmakers.

Bij Humberto Tan op RTL schoof voormalig FvD-Kamerlid Theo Hiddema aan. "Het contrast tussen Op1 en Humberto zondag was kolossaal", vindt Fortuin. "Tan was goed voorbereid en had een plan voor het interview met Hiddema. Bij Op1 werden veel kritische vragen aan Baudet gesteld. Niet door de presentatoren, maar door andere gasten."

Andere tafelgasten waren microbioloog en columnist Rosanne Hertzberger en FD-journalist Jean Dohmen. Zij stelden geregeld vragen aan Baudet en Van Haga of probeerden ze te onderbreken als onwaarheden verteld werden. "Er waren twee, drie momenten waarbij Jort Kelder en Welmoed Sijtsma (het presentatieduo van WNL) de regie grepen", vertelt Fortuin. "Je kreeg geen moment het idee dat er presentatoren zaten met een plan. Het was een rommeltje waardoor het ook onduidelijk was wanneer er een onwaarheid verteld werd."

Jort Kelder

"Toen Jort Kelder begon bij Op1 schoot iedereen in de reflex: hij is een vriend van Mark Rutte, hoe kan hij onafhankelijk te werk gaan als interviewer? Daar zijn ze bij de NPO heel licht overheen gestapt, maar je ziet de afgelopen maanden eigenlijk iets anders", gaat Fortuin verder. "Kelder verliest zich in zijn gebruikelijke terzijdes en ironische opmerkingen. Hij speelt bijna zichzelf. Dan krijg je iemand die zichzelf ironiseert. Het wordt een soort toneelstuk en nooit een goed interview."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens Barbara Barend had het presentatieduo zich beter moeten voorbereiden. Humberto Tan had dat juist wel gedaan, stelt Barend. "Het klinkt heel infantiel, maar voor zo'n gesprek moet je kennis paraat hebben om onwaarheden direct te kunnen pareren. En als je iets niet weet als presentator moet de redactie het direct uitzoeken."

Eindredacteur van Op1 Rachel Franse reageerde kort tegenoverSpraakmakers dat je "altijd in gesprek moet blijven met mensen en uitsluiting een groot gevaar is".

Het Mediaforum met Barbara Barend en Arjen Fortuin

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie