Cultuur & Media
KRO-NCRV

Freek de Jonge: 'We hebben God doodverklaard, maar we zijn er niet klaar mee'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Freek de Jonge: 'We hebben God doodverklaard, maar we zijn er niet klaar mee'

In de jaren '60 begon Nederland zich los te maken van de kerk die tot die tijd het dagelijks leven sterk bepaalde. Maar ondanks dat we God doodverklaarden, zijn we er niet klaar mee, zegt Freek de Jonge bij Spraakmakers. "We moeten leven, we hebben inspiratie nodig."

Van God Los?

Komend weekend start in Museum Catharijneconvent de tentoonstelling Van God los? over de ontkerkelijking die ingezet werd in de woelige jaren zestig. Cabaretier Freek de Jonge is de zoon van een dominee, maar schopte in die tijd tegen velen heilige huisjes. Oók tegen de kerk.

Neem vast een voorproefje op de tentoonstelling Van God Los? met onze verslaggever Marcel Dekker

Gefixeerd op de economie

Toch denkt hij achteraf dat we ook iets verloren zijn door God de deur uit te doen. De eerste en tweede niet-religieuze generaties, waren nog sterk gevormd door het geloof, zegt hij. De Jonge: "God is er niet meer, maar je blijft wel dezelfde integere en betrokken mens." Naarmate de maatschappij meer seculier werd, nam dat engagement af. "Je wordt hedonistische en koopt apparaten voor in huis."

Volgens De Jonge zijn we in onze huidige maatschappij erg gefixeerd door economie, waardoor begrippen als solidariteit onder druk zijn komen te staan. Met het verlies van religie is de kloof tussen onze emotie, het gevoelsleven en de ratio uit balans geraakt. Terwijl de kern van het leven, met alle levensvragen die daarbij horen, onveranderd is. "De hunkering van de mens wordt voor een groot deel ingevuld door religie."

Door God dood te verklaren, hebben we iets absoluuts gesteld wat helemaal niet kan, stelt De Jonge. "We zijn er niet klaar, we moeten leven. We hebben inspiratie nodig."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie