Cultuur & Media
NOS

Tentoonstelling over Anni en Josef Albers: 'Pioniers van de moderne kunst'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Tentoonstelling over Anni en Josef Albers: 'Pioniers van de moderne kunst'

De tentoonstelling Anni en Josef Albers opent dit weekend in Kunstmuseum Den Haag. Conservator Frouke van Dijke vertelde in NOS Met het Oog op Morgen meer over het leven en werk van dit beroemde kunstenaarskoppel.

"Het is een echtpaar, maar het zijn ook twee zeer zelfstandige kunstenaars. Anni op het gebied van textiel en de weefkunst, Josef op het gebied van de schilderkunst. Wij zien ze beiden als ware pioniers binnen de moderne kunst van de twintigste eeuw", aldus Van Dijke.

"Ze hebben elkaar begin jaren '20 aan het Bauhaus ontmoet, een beroemde en revolutionaire kunst- en ontwerpschool in Weimar. Anni wilde eigenlijk schilderen en hoewel Bauhaus heel vooruitstrevend was, moest ze als vrouw toch weven. Anni deed dat met tegenzin, maar heeft dat volledig omarmd", zegt Van Dijke.

'Weven kunst van de toekomst'

"Ze zag in dat weefsel is opgebouwd uit verticale en horizontale draden. Als iets de jaren '20 en het modernisme karakteriseerde, was het wel de horizontale en verticale lijn. Anni zag weefkunst dus juist als de kunst van de toekomst", vertelt Van Dijke. "Ik kan je verzekeren dat elke hedendaagse kunstenaar die zich bezighoudt met weefkunst 100 procent zeker weet wie Anni Albers is. Zij is echt een autoriteit op dat gebied."

"Het ging haar om het combineren van de meest gekke technieken en materialen. Van paardenhaar en jutten tot nylon, cellofaan en zelfs ijzer. Ze wist ook heel goed hoe je eeuwenoude technieken combineert met materiaal dat bij wijze van spreken gisteren was uitgevonden", weet Van Dijke.

"Weven is heel arbeidsintensief. Dat is ook de reden waarom Anni een vrij klein oeuvre heeft. Josef heeft dan weer een gigantisch oeuvre met duizenden schilderijen. Het is een tentoonstelling van ongeveer 200 objecten en ongeveer 40 procent is van Anni."

'Kleuren gedragen zich als mensen'

"Wat Josef betreft, als hem iets fascineerde was het wel kleur. Zijn zoektocht was: wat doet kleur in combinatie met elkaar? Het is fascinerend wat voor optisch effect dat geeft. Soms lijken de vierkanten naar je toe te komen of van je af te gaan. De lijnen lijken in elkaar over te lopen of zijn juist heel scherp", aldus Van Dijke.

"Volgens Josef gedragen kleuren zich als mensen. Jij gedraagt je in je eentje anders dan in een groep, of tussen vrienden en vreemden. Dat gebeurt ook met kleuren. Hij wist als geen ander te laten wat de impact kan zijn van puur en alleen kleur. Dat heeft in het echt een bijzonder effect."

oog tentoonstelling

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie