Cultuur & Media
BNNVARA

Ernst Jansz speelt Chopin: 'Heimweemuziek is voor mij een rode draad'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ernst Jansz speelt Chopin: 'Heimweemuziek is voor mij een rode draad'

Ernst Jansz, vooral bekend als de toetsenist van Doe Maar, had nog een andere droom. Hij wilde altijd al concertpianist worden, en dit is nu een beetje gelukt. Op zijn nieuwe album speelt hij de mooiste stukken van Chopin. Prachtige composities die hij niet meer voor publiek kan spelen. "Maar als ik het dan terug luister, voel ik me toch trots", zegt Jansz in De Nieuws BV.

Ernst Jansz speelt Chopin: 'Heimweemuziek is voor mij een rode draad'

Video niet beschikbaar

De muziek van Chopin gaat voor Jansz ver terug en speelt een belangrijke rol in zijn persoonlijke en muzikale leven. Jansz: "Bij mijn grootouders thuis hoorde ik voor het eerst Chopin en ik werd daar enorm door gegrepen." De toetsenist denkt achteraf dat het gevoel van heimwee hem zo aantrok aan het werk van Chopin. Heimweemuziek, zoals hij het zelf omschrijft.

Jansz herkent dit gevoel zelf ook: "Mijn grootouders kwamen uit Nederlands-Indië maar konden niet meer terug omdat ze daar niet meer welkom waren. Dus dat aspect van heimwee heb ik later wel herkend als rode draad."

Totstandkoming album

In zijn jeugd, nadat hij van de Volksmuziekschool afging, kocht hij de muziekboeken van Chopin en begon hij zichzelf de stukken aan te leren. "Ik heb mijn hele leven lang geprobeerd om dat te kunnen." Alleen de directe omgeving van Jansz was op de hoogte van zijn liefde voor Chopin, maar voor de buitenwereld was dit onbekend. Totdat hij besloot het album op te nemen, en dat bleek net op tijd. Jansz: "Ik heb de ziekte van Dupuytren, bij deze ziekte verkorten je pezen, hierdoor wordt spelen moeilijk." Toch kijkt Jansz tevreden terug op zijn album: "Als ik het dan terugluister, voel ik me toch trots."

Invloeden Chopin in Doe Maar

Ook in zijn muzikale leven duikt Chopin continu op. Over zijn band Doe Maar vertelt Jansz dat de invloeden van Chopin hoorbaar zijn. “Improvisatie speelde een belangrijke rol tijdens onze optredens, en als ik dan los ging op de piano, zat daar altijd wel iets van Chopin bij.”

Op de planning van dit jaar stond nog een tournee van Doe Maar, maar door ziekte onder bandleden is deze tour geannuleerd en zal die ook niet meer ingehaald worden. “Helaas dat het niet doorgaat, we hebben ontzettend hard geoefend voor deze tour en tijdens de repetities was het een feest. Ik had het heel graag op een bepaalde manier, heel mooi willen afsluiten.”

Ernst Jansz speelt Chopin: 'Heimweemuziek is voor mij een rode draad'

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie