Cultuur & Media
NOSNTR

Nederlandse film ANNE+ binnenkort op Netflix: 'Queer zijn is niet alleen problematisch'

  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse film ANNE+ binnenkort op Netflix: 'Queer zijn is niet alleen problematisch'

De Nederlandse speelfilm ANNE+ is vanaf 11 februari wereldwijd op Netflix te zien. Het verhaal gaat over Anne, een jonge queer vrouw, die op het punt staat om naar de Canadese stad Montreal te verhuizen. Anne wordt gespeeld door actrice Hanna van Vliet. NOS Nieuws en Co sprak met haar.

Video niet beschikbaar

"Je ziet allemaal LGBTQ-karakters op een positieve manier verbeeld. Dat is iets wat we best wel weinig zien. Vaak als je films ziet met gay personen is het allemaal heel problematisch, worden ze in elkaar geslagen of plegen ze zelfmoord. Wij zijn zelf ook allemaal queer en vinden het belangrijk om te laten zien dat het ook heel erg leuk is, dat het is iets om te vieren en dat je niet ongelukkig hoeft te zijn als je lesbisch bent", aldus Van Vliet.

"Het zijn verhalen die we heel vaak zien met heterostellen. De film gaat gewoon over liefde en jaloezie en keuzes maken als twintiger. Het maakt niet zoveel uit of je dan hetero of niet bent."

Lichtpuntje

"Het is fijn om soms op tv of in films of in reclames jezelf te herkennen. Dat is in heel veel landen helemaal niet evident, maar ook soms in Nederland is het nog heel erg moeilijk voor jongeren om uit de kast te komen. Er is nog steeds geweld tegen LHTBI'ers, de zelfmoordcijfers zijn ook hoger dan onder heterojongeren. Dat is allemaal heel verdrietig, dus we hopen dat we daar een lichtpuntje in kunnen zijn", zei Van Vliet.

"Ik hoop heel erg dat ook een heteropubliek de film gaat kijken. Het is ook een soort uitnodiging voor een publiek dat onze community niet goed kent."

n&co anne+

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie