Cultuur & Media
NOS

Protest in Den Haag voor meer wereldmuziek op de publieke radiozenders

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Protest in Den Haag voor meer wereldmuziek op de publieke radiozenders

Vandaag protesteren musici en muziekorganisatie in Den Haag. Ze willen dat er meer jazz- en wereldmuziek gedraaid wordt op de Nederlandse radio en dan vooral op de publieke zenders. Medeorganisator Fleurine Verloop vertelt erover in Met het Oog op Morgen.

Waarom is er geen ruimte voor jazz op de publieke zenders?

"Vroeger had je ontzettend veel programma's waar je terecht kon als je muziek maakte dat anders klonk dan de mainstream muziek", aldus Verloop. "Er is een enorme kaalslag, ook op televisie."

Geen divers aanbod

Verloop noemt als voorbeeld het veranderen van NPO Radio 4 naar NPO Klassiek. "Op Radio 4 was er nog wel ruimte voor wereldmuziek, maar nu op NPO Klassiek totaal niet meer." Daarnaast stoort het haar dat je ook op NPO Radio 1 tussen de items door gewoon Madonna hoort. Volgens haar kan er ook andere soorten muziek gedraaid worden.

"Ik weet niet hoe het zover heeft kunnen komen, maar ik vind het een slechte zaak. In de missie van de NPO staat dat zij er zijn voor iedereen en zorgen voor een divers aanbod, maar dat geldt zeker niet voor het muzikale aanbod. Dat is buitengewoon mainstream", zegt Verloop.

Leven van de muziek

Wereldmuziek is een breed begrip. Volgens Verloop gaat het om muziek die tijdloos is. Het zijn muziekstukken die je in een orkestzaal kan spelen. Het gaat dan niet over popmuziek uit andere landen, maar de wat meer klassiekere stukken. Ook vindt Verloop dat het een taak is van de NPO om mensen aan de muziek te laten proeven. "Veel mensen hebben ook een migratieachtergrond en zijn misschien wel opgegroeid met deze muziek."

Daarnaast zijn er in Nederland ook veel mensen die deze muziek maken en daarvan proberen te leven. "Als die dan niet gedraaid worden, kunnen ze hun concerten ook niet vullen", aldus Verloop. Er is al een boek met brieven verstuurd naar de directie van de NPO, maar volgens Verloop kreeg ze nul op het rekest.

OOG wereldmuziek

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie