Cultuur & Media
NOS

Plein in Den Haag omgedoopt tot Harrie Jekkersplein: 'Diep van binnen echt trots op'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Plein in Den Haag omgedoopt tot Harrie Jekkersplein: 'Diep van binnen echt trots op'

In Den Haag is een plein vernoemd naar de Haagse zanger en cabaretier Harrie Jekkers. Het gaat om het pleintje voor de Koninklijke Schouwburg, waar Jekkers de afgelopen vier jaar met zijn voorstelling 'Achter de Duinen' optrad. Jekkers was te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

"Er is een tegel geplaatst met mijn naam en een kreet van mij: Je moet vliegen in je dromen om later van de grond te komen", vertelt Jekkers. "Het is een enorme eer, want je hebt geen Ruttestraat of Kaaglaan. Diep van binnen ben ik er echt trots op."

"Ik vind het geweldig", zegt Jekkers. "Het is een beetje opschepperig, maar ik heb 68 keer in de Koninklijk Schouwburg in Den Haag gestaan en meer dan 40.000 mensen getrokken. Ze vonden dat ik wel een cadeautje verdiende en toen hebben ze dit plein geregeld bij de gemeente."

O, o, Den Haag

"Ik woon al heel lang niet meer in Den Haag", aldus Jekkers. "Ik ben na mijn studie in Groningen niet meer teruggegaan. Ik kreeg een baan in Utrecht, werd verliefd en ben daar blijven hangen."

"Ik vond het wel een voordeel. Ik denk dat ik O, o, Den Haag, een nostalgisch liedje over een gelukkige jeugd in Den Haag, nooit had kunnen schrijven als ik daar had blijven wonen. Ik kon er van een afstand van kijken, ik had heimwee. Maar je bent en blijft Hagenees, net zoals je Nederlander bent."

Vader

"Mijn vader zou dit plein geweldig hebben gevonden", vertelt Jekkers. "Hij vond het prachtig dat ik cabaret deed. Hij heeft gelukkig nog het voorste gedeelte van mijn bekendheid meegemaakt. Toen ik de Annie M.G. Schmidtprijs kreeg, was hij erbij."

oog harry jekkers

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie