Cultuur & Media
NOS

Intensief speurwerk leidt tot de identificatie van een meesterwerk

  1. Nieuwschevron right
  2. Intensief speurwerk leidt tot de identificatie van een meesterwerk

Een schilderij uit de vijftiende eeuw van een man met een rode hoed werd nog niet zo lang geleden getaxeerd op 12 duizend euro. En nu is het een van de topstukken van de kunstbeurs Tefaf in Maastricht. Vier miljoen euro moet het opbrengen, hoopt de verkoper. Het schilderij kent een bijzonder verhaal vertelt Jasper Hilligers, kunsthistoricus en medewerker van de verkopende galerie Salomon Lilian in Met het Oog op Morgen.

Hoe intensief speurwerk kan leidde tot de identificatie van een meesterwerk

"Het is een man van iets in de 30, met een rood hoedje inderdaad. Heel belangrijk in het stuk is een papiertje dat hij in de hand heeft, daar wijst hij naar met z'n rechterhand", aldus Hilligers.

Kopie

"Hij lijkt een beetje op Tommy Cooper", zegt Hilligers. Ook heeft hij een pukkel, dat is een clue in het hele verhaal volgens Hilligers. In 2022 werd hij nog aangeboden in Barcelona voor zo'n 12 duizend euro. Toch ging Salomon Lilian flink bieden. "Dat komt ook omdat het werd aangeboden als klassiek Vlaams in een Italiaanse renaissancestijl. Dat klinkt alleen al vaag", aldus Hilligers. Dat gaf volgens hem aan dat het veilinghuis ook niet wist wat ze precies hadden.

Belangrijker nog was dat het er ook goed uit zag. "In mijn zoektocht vond ik ook een kopie van het paneel", zegt Hilligers. Daarin was ook een vrouw te zien. En in de hele zoektocht kwam hij achter veel meer informatie waardoor Hilligers dacht dat het waarschijnlijk best veel zou kunnen opleveren. Uiteindelijk heeft Salomon Lilian er zo'n 350 duizend euro voor betaald.

Zwabische Stijl

Dit schilderij is de helft van een ooit dubbelportret, met dus ook die vrouw van het kopie. Op die kopie had die vrouw een hand op zijn schouder. Na een goede schoonmaak vonden ze ook op het origineel die hand weer. In die schoonmaak kwam de pukkel ook terug. Hierdoor werd de gedachte zeker versterkt dat het om een uniek vijftiende-eeuws schilderij gaat. In de hele zoektocht vond Hilligers dat het een broer zou moeten zijn van een bisschop. Hij zou uit Zuid-Duitsland moeten komen. De hele zoektocht zorgde ervoor dat ze het verhaal rond konden maken. "Natuurlijk altijd wel met een slag om de arm", aldus Hilligers.

Een specifieke maker is er niet voor het doek. Daardoor heeft Salomon Lilian het Zwabische School genoemd. Naar de streek in Zuid-Duitsland waar het doek zou moeten zijn gemaakt. Dat hij nu voor vier miljoen euro wordt aangeboden komt onder andere doordat nagenoeg bekend is om wie het gaat. Ook zijn er maar weinig van dit soort doeken op de markt.

Meesterwerk

Ster advertentie
Ster advertentie