Cultuur & Media
NOS

Jan Terlouw vertelt over zijn nieuwe boek 'Wankele Wereld'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan Terlouw vertelt over zijn nieuwe boek 'Wankele Wereld'

Jan Terlouw wordt op 15 november 91 jaar. Ter ere van die verjaardag komt vrijdag het boekje 'Wankele wereld' uit, waarin hij een personage met klimaatdepressie beschrijft en oproept beter voor de aarde te zorgen. Hoe kijkt Terlouw naar de recente klimaatprotesten en hoe zorgt hij dat hij zelf niet verzinkt in somberheid over de situatie? Hij vertelt erover in Met het Oog op Morgen

Hoe zorgt Jan Terlouw dat hij niet in een klimaatdepressie verzinkt?

Onrust

Terlouw schreef het boek de "Wankele Wereld", waarin hoofdpersoon Wijnand de Reuver zich de situatie rondom het klimaat aantrekt. Hij wordt zelfs een beetje depressief van die gedachte. "Mensen merken dat hun leefstijl bijdraagt aan de verandering van het klimaat. Ze weten niet goed wat ze moeten doen. Ik wil dat verbeelden, deze groeiende onrust bij mensen."

Terlouw vertelt waar hij tijdens het schrijven achter kwam. "Het korte termijn plezier moet wijken voor een lang termijn belang. Dat is heel erg lastig. Het is een van de aspecten waar we mee zitten als mensheid. We zijn bezig om de biodiversiteit erg te verlagen. Dat gaat steeds meer ten koste van onze nakomelingen. Echter willen steeds meer mensen dat niet meer, maar ze weten ook niet hoe ze het moeten veranderen."

Gedragswetenschappers

Volgens Terlouw hebben we een andere blik nodig. "Je hebt naast natuurwetenschappers ook gedragswetenschappers nodig om er achter te komen waarom dat de mensheid niet willen weten en aanpassen. Het is noodzakelijk dat de mensen de politici steunen in maatregelen die op de korte termijn een beetje lastig zijn, anders gebeurt er niks."

Echter ziet Terlouw al wel positieve veranderingen ontstaan. "Er wordt wel steeds meer in de kranten geschreven en we zien acties zoals het soep over schilderijen gooien en vastlijmen van de groep Extinction Rebellion. Het besef is dus wel groeiende. Wat zij doen vind ik goed. Net als zij wil ik, met wat ik nog kan op mijn oude dag, de bewustwording laten groeien", eindigt Terlouw.

oog jan terlouw

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie