Cultuur & Media
BNNVARA

Hoe ga je desinformatie en nepnieuws tegen?

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe ga je desinformatie en nepnieuws tegen?

Desinformatie, nepnieuws, een broodjeaapverhaal: de opkomst van onjuiste informatie lijkt de afgelopen jaren snel toegenomen. Nu we bijna al onze informatie online op zoeken, lijkt het lastiger dan ooit om betrouwbaar nieuws te vinden. Journalisten worstelen steeds vaker met nepnieuws en dat zorgt voor minder aanzien en bizarre verhalen. Alexander Pleijter, docent aan de Universiteit Leiden, en coördinator van Nieuws-checkers, en Maarten Schenk, van factcheck bureau Leadstories, gaan er bij Vroeg! over in gesprek.

Pleijter vertelt dat er verschillende termen door elkaar worden gehaald als we het hebben over desinformatie. De docent van Universiteit leiden zegt dat woorden als 'fake news' vooral gepopulariseerd zijn door Trump en daarmee media beschuldigen van het doelbewust verspreiden van onjuiste informatie. Maar volgens Pleijter ligt dat genuanceerder: "Niet alle desinformatie is verspreid met het idee om nepnieuws te verspreiden, mensen hebben soms geen kwaad in de wil maar zien niet dat de informatie niet klopt."

Bestrijden nepnieuws

Bedrijven als Spotify hebben aangekondigd meer te gaan doen aan desinformatie in podcasts. Pleijter vindt zelf dat Spotify geen harde maatregelen treft en dat het bedrijf niet zulke strenge regels hanteert: "Wat Spotify doet is in podcasts waar corona wordt genoemd, banners plaatsen met links naar betrouwbare informatie over covid. Maar de app wordt vooral gebruikt voor luisteren, ik denk niet dat mensen door zullen klink naar zo’n site."

Desinformatie herkennen

Pleijter geeft mensen tips om altijd op te blijven letten, ongeacht waar de informatie vandaan komt. De docent geeft aan dat ook betrouwbare bronnen wel eens fouten maken en dat nepnieuws tegenwoordig ook moeilijk te herkennen is. "Geloof nooit zomaar iets. Als je de kans hebt, ga dan ook zelf op onderzoek, naar bijvoorbeeld gepubliceerde onderzoeksresultaten" aldus Pleijter.

Schenk kan zich vinden in het advies van Pleijter, maar zegt wel dat je niet van mensen kan verwachten dat ze ieder twijfelachtig bericht gaan checken, vooral niet als ze aan het scrollen zijn door hun tijdlijn.

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister het terug in de podcast van Vroeg!

#24 - Hoe ga je desinformatie en nepnieuws tegen? - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie