Podcast
EO

Hoe één valse getuige de Irakoorlog ontketende: 'Dit is bizar'

foto: Wikimedia
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe één valse getuige de Irakoorlog ontketende: 'Dit is bizar'

De Irakoorlog uit 2003 kende honderdduizenden doden en gewonden. Een cruciale rechtvaardiging ervoor blijkt echter te rusten op een leugen van een Iraakse ooggetuige. Dat vertelt hoogleraar godsdienstfilosofie Rik Peels in De Ongelooflijke Podcast: "Het heeft nog steeds enorme gevolgen."

#255 - De strijd om de waarheid: oorlogsretoriek, fake news en complotten (live met Rik Peels en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast

In een speciale live-opname van De Ongelooflijke Podcast in Zwolle, stond Peels stil bij het vinden van waarheid in verwarrende tijden. Als casus behandelt de filosoof de Irakoorlog uit 2003, een invasie onder leiding van de Verenigde Staten tegen dictator Saddam Hoessein. De oorlog werd gerechtvaardigd vanwege vermeende massavernietigingswapens. "Saddam Hoessein was een afschuwelijke dictator, maar de massavernietigingswapens waren er niet", vertelt Peels.

Verzonnen bewijs

Beroemd is de toespraak van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell in de VN-Veiligheidsraad, waar hij de wereld bewijsmateriaal toonde van de massavernietigingswapens in Irak. "De plaatjes die Powell liet zien waren gebaseerd op de verklaringen van Rafid Ahmed Alwan al-Janabi, een Iraakse vluchteling die beweerde in een van de Iraakse nucleaire faciliteiten te hebben gewerkt", legt Peels uit.

"Later heeft hij toegegeven dat hij dit bij elkaar verzonnen heeft", vervolgt de filosoof. De Irakoorlog werd dus gestart op basis van een leugen: "Het hele land werd gedestabiliseerd, op basis van een getuige die een verhaal ophangt." Volgens Peels had men destijds dan ook veel kritischer moeten doorvragen: "Er is te weinig gevraagd naar de precieze bewijsgrond."

foto: Wikimedia

Spijtbetuiging

Bovendien waren er al veel mensen die vraagtekens plaatsten bij de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak, vertelt Peels: "Experts van onder andere de CIA en FBI zeiden: er zijn onvoldoende aanwijzingen." Uiteindelijk kregen zij gelijk: "Colin Powell heeft later spijt betuigd, en gezegd: ik heb het niet goed gezien."

In De Ongelooflijke Podcast #255 met Rik Peels hoor je meer recente voorbeelden van desinformatie en hoe je de waarheid kan vinden in verwarrende tijden.

Ster advertentie
Ster advertentie