Cultuur & Media
KRO-NCRV

Russische ambassade valt journalisten aan op Twitter: 'Dat je het lef hebt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Russische ambassade valt journalisten aan op Twitter: 'Dat je het lef hebt'

Dat de Russische overheid zich bemoeit met berichtgeving en de journalistiek, dat is niet nieuw. Wel is het voor het eerst dat de Russische ambassade in Nederland zo openlijk journalisten aanvalt. Keklik Yücel is verontwaardigd: "Dat je kennelijk het lef heb."

Video niet beschikbaar

Deze week werd Volkskrant-journalist Tom Vennink op Twitter van 'liegen en bedriegen' beticht door de Russische ambassade in Nederland. Voormalig PvdA-Kamerlid Yücel is in Spraakmakers verbaasd dat de Russische ambassade hier tegenwoordig zo openlijk aan mee doet.

Ze waarschuwt dat we niet gewend moeten raken aan dit soort aanvallen op democratische instituties zoals de journalistiek. "Ik vind dat wij niet hard genoeg kunnen blijven staan voor onze democratische normen en deze moeten blijven versterken."

Lange arm van Turkije

Als Kamerlid met een Turkse achtergrond kreeg ze naar eigen zeggen continu te maken met 'de lange arm' van de Turkse overheid. "Als ik kritisch was over Turkije of de islam, dan hoorde ik dat." Ze ondervond dat deze 'aanvallen', in de vorm van berichten of persoonlijke appjes, geregisseerd waren. "Het komt massaal en het stopte ook weer ineens."

Koude Oorlog

Het doet oud-Duitsland-correspondent Margriet Brandsma terugdenken aan de tijd van de DDR en de Koude Oorlog. Toen zaten de ambassades vol met spionnen uit de Sovjet Unie. Toch is ze niet heel erg onder de indruk van de actie. "Als een Russische ambassade vanuit Moskou gevraagd wordt om een Volkskrant-journalist terecht te wijzen, dan hebben ze niet goed opgelet."

Brandsma denkt dat Nederland hier totaal niet gevoelig voor is en denkt zelfs dat de actie averechts werk. "Het zal kennelijk wel een goed artikel zijn als ze de ambassade gevraagd hebben er iets over te zeggen."

Het Mediaforum met Margriet Brandsma en Catherine KeylSter advertentie
Ster advertentie