Cultuur & Media
VPRO

Het legendarische boek 'The Handmaid's Tale' krijgt een vervolg

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het legendarische boek 'The Handmaid's Tale' krijgt een vervolg

Zo'n 35 jaar na het verschijnen van The Handmaid's Tale komt schrijver Margaret Atwood met het vervolg: The Testaments. Gisteravond werd het boek gepresenteerd in Londen. NRC-redacteur Thomas de Veen was erbij en vertelt erover in Nooit Meer Slapen.

Verhaal van de dag: The Testaments

"Het waren Harry Potter-achtige toestanden", vertelt Thomas de Veen. Tot op heden kwamen alleen bij boekpresentaties van J. K. Rowling bezoekers verkleed.

"Nu zag je ook verklede mensen die midden in de nacht naar de boekwinkel gingen. Je zag acteurs rondlopen die hun rol uit het boek speelden en er werden sinaasappels uitgedeeld." Sinaasappels spelen in het nieuwe verhaal een grote rol.

Margaret Atwood

De schrijver, Margaret Atwood, was ook op de presentatie. "Ze vertelde daar dat ze blij is dat ze nu pas, op deze leeftijd, een literaire rockster is geworden. Want als ze jonger was geweest, had ze aan de drugs gemoeten en was ze misschien inmiddels aan een overdosis overleden."

Hoewel de schrijver niet gek is op groteske media-aandacht was ze op de presentatie heel komisch en vrolijk, aldus Thomas de Veen.

Boek en serie

The Handmaid's Tale is een dystopische roman uit 1985 die zich afspeelt in een post-Amerikaanse samenleving: een land dat wordt beheerd door zeer conservatieve christenen. Vrouwen die in die wereld leven worden volledig onderdrukt en zijn er enkel en alleen om kinderen te baren.

In 2017 werd het boek vertaald naar een serie die te zien is op Hulu en Videoland.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'The Testaments'

Het nieuwe boek heet The Testaments. Het beschrijft de laatste periode van de wereld die in The Handmaid’s Tale wordt geschetst. "Ik heb het met veel plezier gelezen", zegt Thomas de Veen. "Je vliegt erdoorheen. Het is echt een leuk boek. Echt anders dan The Handmaid’s Tale. Dat is heel dreigend en beklemmend boek."

"Ze brengt opnieuw de wereld waarin vrouwen worden onderdrukt tot leven, "maar dan met veel meer actie, er gebeurt van alles. Verzet, strijd en complotsmederij".

Meer kunst en cultuur?

Nooit Meer Slapen is het cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 02.00 uur hoor je diepgravende gesprekken over cultuur, literatuur, film, muziek, theater en kunst op NPO Radio 1. Terugluisteren? Dat kan uiteraard via de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie