Cultuur & Media
BNNVARA

Waarom is astrologie zo in trek bij jongeren?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom is astrologie zo in trek bij jongeren?

Uit cijfers van Google Trends blijkt dat astrologie populairder is dan ooit. Ook op Instagram, Tiktok en YouTube zijn er meer jonge influencers die met dit onderwerp bezig zijn. "Juist in onzekere tijden zoeken mensen naar iets om het leven richting te geven", zegt religiepsycholoog Annemarie Foppen in De Nieuws BV.

Volgens religiepsycholoog Annemarie Foppen heeft de populariteit van astrologie te maken met het lage instapniveau. "Mensen zijn heel erg op zoek naar zichzelf en waarom dingen gebeuren in het leven. Astrologie is een mooie toegankelijk en kan dan houvast bieden."

Jezelf beter leren kennen

Waar veel mensen astrologie kennen uit een magazine vinden steeds meer jongeren online hun weg naar jonge astrologen. Online astroloog Josie Boog (27) heeft een Instagram-account met meer dan 30.000 volgers en geeft readings aan andere jonge geïnteresseerde. Zelf was ze al op 14- jarige leeftijd geïntrigeerd door het onderwerp.

Later is ze zich er verder in gaan verdiepen. Boog: "Toen ik heel jong was keek ik al achterin in die tijdschriften om mijn horoscoop te zoeken, maar dat is niet écht astrologie. Op mijn 22e ontdekte ik dat er meer was dan alleen het sterrenbeeld. Toen ben ik erin gedoken en nooit meer uitgekomen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voor student sociologie Djura Tjoelker begon de interesse in astrologie op jonge leeftijd. Voor haar is het een manier om zichzelf beter te leren kennen. Zij merkt ook in haar omgeving dat de populariteit toeneemt. "Een paar jaar terug deelde ik wel eens wat over astrologie op Instagram en werd er nogal negatief op gereageerd, maar nu krijg ik juist veel vragen van mensen die er meer over willen weten. Ook van mensen waarvan ik het totaal niet van had verwacht."

Quote

Ik ben erin gedoken en nooit meer uitgekomen

Josie Boog (27)

Belangrijke keuzes

Bovendien heeft de coronacrisis invloed op de groeiende interesse in astrologie. Foppen: "Wat je in elk geval ziet is, dat juist in onzekere tijden, mensen op zoek zijn naar iets om je leven richting te geven." Dat verklaart ook waarom jongeren er veel mee bezig zijn, zegt Foppen. Vaak zit die groep namelijk in een levensfase waarin belangrijke keuzes gemaakt moeten worden over relaties en werk.

Quote

Ze noemen mij ook wel eens een leugenaar

Djura Tjoelker (22)

Geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat astrologie werkt, maar toch geeft het Djura veel inzichten. Als student sociologie wil ze zelf ook readings gaan geven. "Wetenschap gaat over iets dat we zien en onderzocht kan worden en daar juist iets spiritueels naast doen wordt wel eens raar gevonden. Ze vinden dat ik onwaarheden verspreid en noemen mij soms een leugenaar." Tjoelker hoort dat vooral van mensen op de universiteit. "Maar ik ben niet geboren om die mensen ervan te overtuigen waar ik in geloof.", zo zegt ze.

Astrologie: een trend onder jongeren

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie