Cultuur & Media
KRO-NCRV

Abortusuitspraak Elco Brinkman: 'Eigen schuld, dikke bult-principe'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Abortusuitspraak Elco Brinkman: 'Eigen schuld, dikke bult-principe'

Met zijn uitspraken over abortus introduceert Elco Brinkman het 'eigen schuld, dikke bult-principe tegenover het solidariteitsprincipe', zegt Ineke Dezentjé in Spraakmakers. Voormalig CDA-politicus Brinkman vroeg zich af of een vrouw die na een avondje stappen zwanger raakt, abortus vergoed moet krijgen van de zorgverzekeraar.

Video niet beschikbaar

Dezentjé die tot 2011 voor de VVD in de Tweede Kamer zat, vraagt zich af naast welke morele maatlat dit voorstel gelegd zou moeten worden. "Ik moet er werkelijk niet aan denken dat de overheid gaat bepalen wat je wel en niet vergoed krijgt."

Dezentjé die inmiddels voorzitter is van de FME, schets een situatie waarbij de samenstelling van het kabinet doorslaggevend wordt voor wat je wel en niet vergoed krijgt. "Stel dat GroenLinks de grootste is en je hebt een aandoening gerelateerd aan het eten van vlees, krijgt je dit dan niet vergoed als je geen vegetariër bent?"

'Luie leunstoel in Leiden'

Volgens journalist Wouter de Winther is de het punt dat Brinkman wil maken over de vanzelfsprekendheid van de beschikbaarheid van zorg, legitiem. Het voorbeeld van abortus is daarbij ongelukkig gekozen. De Winther: "Hij gaf als voorbeelden comazuipen en voetbalhooigans en dus abortus."

Volgens de Telegraafjournalist is het niet verstandig dat Brinkman vanaf zijn 'luie leunstoel in Leiden' zo lichtzinnig over een emotioneel onderwerp als abortus praat.

Journalist Hasna El Maroudi was net zo verontwaardigd als een aantal reacties die ze tegen kwam op Twitter.

Daarnaast ziet zij een nationale en internationale trend waarin vrouwen die abortus plegen belachelijk en zwart gemaakt worden. "Het wordt weer in het taboehokje gepropt."

Ster advertentie
Ster advertentie