Cultuur & Media
AVROTROS

Verdienen mannen en vrouwen ongelijke behandeling? Praat mee!

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Verdienen mannen en vrouwen ongelijke behandeling? Praat mee!

Vrouwen en mannen hebben recht op een ongelijke behandeling! Daarover gaan we op 4 juni in de Jortcast Grand Tour in debat met (onder meer) prof. dr. Iris Sommer. Wil jij bij die podcastopname - live vanaf de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) - zijn? Meld je dan snel aan!

Presentator Jort Kelder doet diverse Nederlandse universiteiten aan in de Jortcast Grand Tour. Hij spreekt met wetenschappers over actualiteiten en de laatste inzichten in wetenschappelijk onderzoek. Het publiek kan meedebatteren, en naderhand is er gelegenheid om te borrelen met de gasten.

De zaal is vol, je kunt je niet meer aanmelden! Maar niet getreurd, je kunt de live radioshow volgen via NPO Radio 1 (tussen 13 en 14 uur) en het debat via YouTube (van 14 - 15 uur)

De verschillen tussen mannen en vrouwen

Het eerste uur is live te volgen via NPO Radio 1. Dan schuift onder meer rector magnificus prof. dr. Cisca Wijmenga aan om te vertellen over de Groningse universiteit. De RUG is en van de oudste - en met 35.000 studenten ook een van de grootste - universiteiten van Nederland. Wijmenga is de eerste vrouwelijke rector sinds 1614. Hoe gaat het met de universiteit in deze moderne tijden? Wijmenga doet zelf onderzoek naar onze darmen en erfelijke aandoeningen. Hoe erfelijk is glutenintolerantie?

In het tweede uur debatteren we met de Groningse wetenschappers Iris Sommer en Janka Stoker over de verschillen tussen mannen en vrouwen (of zijn die er niet?). Sommer is hoogleraar cognitieve aspecten van neurologische en psychiatrische aandoeningen. Stoker is hoogleraar Leiderschap en Organisatieverandering.

Het vrouwenbrein en succesvolle leiders

Sommer bestudeerde de hersenen van vrouwen en publiceerde de resultaten in haar boek Het Vrouwenbrein. Volgens Sommer is dat brein zo’n 12 procent kleiner, en zijn er nog meer verschillen te vinden met de hersenen van mannen. Maar gelukkig: dat kleinere vrouwenhoofd zorgt niet voor een lager IQ…

En laat IQ nou net één van de belangrijkste voorspellers te zijn voor succesvolle leiders. Betekent een vrouwelijke baas het einde van de middelmatige mannelijke manager? Volgens Stoker zijn vrouwen in ieder geval betere aanvoerders. Maar let wel, dat komt niet omdat ze op een bepaalde vrouwelijke manier te werk gaan...

Kijk ook eerdere Jortcast Grand Tours terug:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie