Podcast
AVROTROS

Hoe ziet een zwart gat eruit? En: hoe redden we de politiek? Meld je aan voor de Jortcast Grand Tour!

foto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe ziet een zwart gat eruit? En: hoe redden we de politiek? Meld je aan voor de Jortcast Grand Tour!

De eerste foto van een zwart gat konden we in 2019 al bewonderen - ondertussen gaat de jacht op een kiekje van het tweede zwarte gat onverminderd door. In de Jortcast Grand Tour vertelt de Leidse hoogleraar Huib-Jan van Langevelde wanneer we ons ook kunnen vergapen aan zwart gat Sagittarius A* (en wat maakt juist dat zwarte gat zo spectaculair?).

De Jortcast Grand Tour is een live podcastopname van de succesvolle podcast de Jortcast, waarin presentator Jort Kelder diverse Nederlandse universiteiten aandoet, alwaar hij met wetenschappers over actualiteiten en de laatste inzichten in wetenschappelijk onderzoek. Het publiek kan meedebatteren, en naderhand is er gelegenheid om te borrelen met de gasten.

Het debat is inmiddels afgelopen. Terugkijken kan hier:

In het eerste uur schuift, naast hoogleraar Huib-Jan van de Langevelde, ook bestuursvoorzitter Annetje Ottow aan. In Leiden staat de oudste universiteit van Nederland, opgericht tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Willem van Oranje vond dat de Republiek een universiteit nodig had om goede geestelijken en andere bekwame lieden op te leiden. Hoe staat het er vandaag de dag voor met de universiteit? Ottow komt aan het woord.

In het tweede uur volgt een debat: maakt de representatieve democratie Nederland onbestuurbaar? Hoe redden we de politiek? Moeten we burgerraden activeren of moet de gekwalificeerde elite aan de macht komen?

Bekijk ook de eerdere editie van de Jortcast Grand Tour over de energietransitie:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie