Cultuur & Media
BNNVARA

Is het einde van het toplessverbod op sociale media in zicht?

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het einde van het toplessverbod op sociale media in zicht?

Instagram verwijderde foto's van Madonna en dreigde het account van Rihanna te blokkeren. De reden? Beide vrouwen plaatsten foto's waar (een deel van) hun tepels te zien waren. Afbeeldingen van topless vrouwen zijn verboden op Instagram en Facebook, terwijl over een mannentepel niet zo moeilijk gedaan wordt. Intern advies door moederbedrijf Meta gaat hier misschien verandering in brengen. Jurist Charlotte Meindersma vertelt in De Nieuws BV dat het einde van het toplessverbod van Meta in het verschiet ligt.

Einde van het toplessverbod op sociale media in zicht?

Discriminerende regels

Volgens de jurist mogen bedrijven zelf regels opstellen, zolang deze maar niet discrimineren. Op dit moment gebeurt dat op Instagram en Facebook wel. Meta, moederbedrijf van zowel Facebook als Instagram, wil geen pornografische en erotische beelden op hun platformen. Daar hebben ze in hun voorwaarden wat regels voor gemaakt. Deze regels leiden er alleen toe dat (bijna) alle foto's waar vrouwentepels op staan verwijderd worden.

De mannelijke variant hoeft zich daarentegen geen zorgen te maken. Het gaat zo ver, dat zelfs borstvoedingsfoto's, waar soms geen tepel te zien is, ook van het platform verwijderd worden. Volgens Meindersma is het idee van Meta om vrouwen te willen beschermen, maar 'het lijkt erop dat ze daar discriminerend mee omgaan en vrouwen anders behandelen dan mannen'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op de Instagrampagina van De Nieuws BV hield de redactie een klein onderzoek: hoe snel zou een foto van een vrouwentepel verwijderd worden? Ten tijde van de uitzending stond de foto al twee uur online. Volgens Meindersma is het lastig te bepalen wanneer deze foto verwijderd wordt en wat de gevolgen voor het account zijn. "Het kan heel snel gaan maar ook weken duren." Soms wordt in combinatie met verwijderen van de post ook het account geblokkeerd. Dit kan ook een paar weken zijn, maar het kan ook dat het account nooit meer online komt.

Advies

Al deze regels lijken nu te veranderen. De raad van toezicht van Meta heeft het advies gegeven de regels rondom naakt op de platformen aan te passen. Meta heeft zestig dagen om op het advies te reageren en Meindersma verwacht dat het bedrijf de aanbevelingen zal omarmen. "Ik verwacht dat ze er wel soepeler mee om zullen gaan dan op dit moment." Belangrijk is volgens Meindersma hoe Meta de nieuwe regels gaat toepassen.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie