Cultuur & Media
KRO-NCRV

Zaphira en Esmee vonden duizenden verstopte kunstwerken van hun moeder

foto: Renée Stotijnfoto: Renée Stotijn
  1. Nieuwschevron right
  2. Zaphira en Esmee vonden duizenden verstopte kunstwerken van hun moeder

Het zou zomaar de openingsscène van een boek of film kunnen zijn: twee dochters vinden na het overlijden van hun moeder, die kunstenares was, duizenden verstopte kunstwerken terug in haar huis. Bij Spraakmakers vertellen ze hoe deze geheime werken uiteindelijk in de Beurs van Berlage terechtkomen.

Toen kunstenares Renée Stotijn overleed waren haar dochters Zaphira en Esmee Bor maanden bezig om haar huis op te ruimen. "We dachten eigenlijk dat we bijna klaar waren", vertelt Zaphira, "toen we bij de laatste kastjes aankwamen."

Een enorme ruimte

De zussen dachten dat het keukenkastjes zouden zijn waar hoogstens een paar glazen in zouden staan. Toen ze het luik openden, viel hun mond open van verbazing. "Achter de deur was een enorm oppervlakte helemaal volgestouwd met schilderijen."

"O nee toch", was het eerste wat ik dacht, zegt Esmee. "Nog meer rommel! behalve dat het achteraf geen rommel was. Onze moeder was een enorme hoarder. Tegen het leegruimen van haar huis hikte ik al decennia aan."

Toch zagen ze al snel hoe bijzonder hun vondst was. "Het waren schetsboeken, aquarellen, pastellen en heel veel olieverfdoeken. Vooral dat laatste hadden we nog nooit van haar gezien", zegt Zaphira. Ook de onderwerpen waren heel divers. "Landschappen, stadsgezichten van Amsterdam, maar ook portretten en dat kenden we helemaal niet van haar."

Typisch mijn moeder

Honderden, zo niet duizenden werken kwamen uit de krochten van het Amsterdamse herenhuis tevoorschijn. "Dat was typisch mijn moeder", vertelt Esmee. "Zij verborg van alles in haar leven. Ze verborg haar leeftijd. Dan zei ik op school dat mijn moeder 28 jaar was en dan zei mij oom dat ze eigenlijk 43 was."

"Het was haast alsof het zo moest zijn”, zegt Zaphira die onder andere cultureel erfgoed en museologie heeft gestudeerd. "Ik kon die kennis bij deze vondst heel goed gebruiken."

Instagram

De zussen begonnen een Instagramaccount waarop ze dagelijks een nieuw werk van hun moeder met de wereld deelden. Dat werd opgepikt door een Milanese kunstcurator en die selecteerde vijf werken voor een expositie met het thema ‘moeder’. "Alsof ook dat zo moest zijn", zegt Zaphira.

Haar moeder droomde tijdens haar leven wel van exposeren, maar was heel onpraktisch volgens Esmee. "Ze zag veel beren op de weg."

De expositie in de iconische Beurs van Berlage, maakt de cirkel rond. Dit was namelijk ook de plek waar hun vader repeteerde met het Nederlandse Filharmonisch orkest. En Stotijn had een grote liefde voor architectuur, zo bleek ook uit haar schilderijen van (verdwenen) gebouwen en stadsgezichten. "Ik denk dat mijn moeder dit geweldig had gevonden."

Esmee en Zaphira Bor over de verborgen kunst van Renée Stotijn

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie