Cultuur & Media
NOSNTR

Kan door AI iedereen straks muziek maken?

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan door AI iedereen straks muziek maken?

Paul McCartney heeft gebruikgemaakt van kunstmatige intelligentie om "het laatste Beatles-nummer" te maken, zegt hij tegen BBC Radio 4. Het nummer komt dit jaar uit en bevat de originele stem van John Lennon. In Nieuws en Co vertelt muziekproducer Janne Spijkervet over de kansen en gevaren voor AI in de muziekwereld.

Kan door AI iedereen straks muziek maken?

Now And Then

McCartney noemde de naam ervan niet, maar volgens de BBC is de kans groot dat het om Now And Then gaat. Lennon schreef in 1978 een refrein voor het liefdeslied, maar wist het nooit af te maken, mede doordat hij twee jaar later overleed.

McCartney kreeg de demo in 1994 van Lennons weduwe Yoko Ono. De demo stond op een cassette met het label For Paul, waarop ook andere nummers staan die Lennon kort voor zijn dood had geschreven. Ze waren opgenomen op een boombox in Lennons appartement in New York, waardoor de kwaliteit te wensen overliet.

Creatief potentieel

Nadat ze muziekproducer is, doet Janne Spijkervet ook onderzoek naar AI-tools bij TikTok. Daar ziet ze dat veel fans hun favoriete artiesten nadoen: "Ik denk toch dat veel fans hier graag mee aan de slag gaan. Afgelopen maanden zijn die tools veel makkelijker beschikbaar geworden, waardoor je echt een boost van dat soort video's ziet."

Dat steeds meer mensen gebruik kunnen maken van deze tools komt door de democratisering van technologie, aldus Spijkervet: "Dat is natuurlijk deels bijzonder, maar ook deels zorgelijk. Dat is wel iets waar we over na moeten denken."

"Veel grote bedrijven zoals Google en Meta zetten hun data online, waardoor iedereen er mee aan de slag kan. En de ontwikkelingen gaan natuurlijk ook razendsnel." Maar wat betekenen die ontwikkelingen voor de muziekscene? "Dat baart sommige collega's van mij natuurlijk wel zorgen. We moeten het daarom echt hebben over wat allemaal mag en kan. Aan de andere kant heeft het ook een ontzettend creatief potentieel."

Kan door AI iedereen straks muziek maken?

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie