Cultuur & Media
VPRO

Erik Kessels maakte 60 nieuwe vrouwengezichten

foto: Erik Kesselsfoto: Erik Kessels
  1. Nieuwschevron right
  2. Erik Kessels maakte 60 nieuwe vrouwengezichten

Erik Kessels is beeldend kunstenaar, ontwerper en medeoprichter van communicatiebureau KesselsKramer. In zijn projecten voegt hij graag bestaande dingen op een nieuwe manier samen. Voor zijn nieuwe project Destroy my face deed hij dat ook. Kessels gebruikte 800 online gevonden foto's en compileerde daarmee 60 nieuwe gezichten.

Destroy my face

"Ik heb een fascinatie voor hoe mensen selfies maken", vertelt de kunstenaar, "mensen kunnen heel snel hun gezicht verbouwen, ze gebruiken filters online en maken hun lippen dikker. De werkelijke wereld en de virtuele bewerking komen steeds dichter. En als er dan een mogelijkheid is om daarover iets te maken, dan doe ik dat graag."

En die mogelijkheid was er: Kessels werd gevraagd om voor skatehall in Breda een project te maken. Hij compileerde met behulp van een algoritme 60 nieuwe vrouwengezichten, deze worden afgedrukt op vijf bij vijf meter op de skatebaan. "Skaters kunnen dan over de afdrukken heen rijden, en zo slijten de gezichten af en heft het werk zichzelf weer op."

De waarde van een foto

"Er worden heel veel foto's gemaakt en daarvan worden er ook heel veel online geüpload", vertelt de kunstenaar. Kessels maakt van al die online beschikbare foto's veel gebruik in zijn werk. “Het is absurd om te zien wat mensen allemaal uploaden", vertelt hij.

Quote

Dat we zoveel beelden zien, dat doet iets met ons

Erik Kessels

Daarbij is de hoeveelheid foto's ook ongelofelijk. Kessels: "Iedereen maakt foto's en is continu bezig met het cureren daarvan: welke foto's maak je, welke behoud je, welke gooi je weg?"

"Ik zat ooit naast een vrouw in het vliegtuig en zij had in een weekend 5000 foto's gemaakt. Tijdens de vlucht gooide ze 3000 foto's weg. Dat had je je twintigjaar nooit kunnen voorstellen. We consumeren beelden als eten, we staan er nauwelijks nog bij stil."

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie