Cultuur & Media

Herman Brusselmans: 'Als ik als ik aan het schrijven ben, komt de drift naar boven'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Herman Brusselmans: 'Als ik als ik aan het schrijven ben, komt de drift naar boven'

Al kennen we hem vaak van zijn kolderieke bijdragen in tv-programma’s, Herman Brusselmans is toch voor alles een schrijver met een schrijfdrift die velen versteld doet staan. Zijn oeuvre omvat ruim tachtig romans en hij heeft een kennis van de literatuur die er niet om liegt. Dat laatste bewijst hij met zijn vuistdikke boek Geschiedenis van de Moderne Literatuur.

Herman Brusselmans bij Frits Spits van de Taalstaat

Natuurlijk valt er veel te lachen in zijn nieuwe roman. Brusselmans maakt er vooral een parodie van, maar tussen al die gekkigheid door en de beledigingen van andere schrijvers, proef je van zijn grote liefde voor het geschreven woord en voor de literatuur.

En met die literatuur is het beroerd gesteld, vindt Brusselmans. "De dood in de pot", noemt hij het. Dat blijkt volgens hem uit het feit dat er zo weinig nieuwe literatuur verschijnt. "In de top-60 van boeken van deze week, staan maar twee literaire Nederlandstalige romans. De rest zijn biografieën van voetballers en mindfulness-boeken." De top-100 van bestverkochte boeken is in België zelfs helemaal opgeheven, zegt hij.

Lezers zijn zestigjarige vrouwen met bloempotkapsels

Volgens Brusselmans lezen mensen - zeker jongeren - geen boeken meer. "85 procent van het lezend publiek bestaat uit zestigjarige vrouwen met bloempotkapsels en een bril met hele dikke glazen." Brusselmans verveelt zich bij de moderne literatuur; er worden volgens hem geen goede boeken geschreven.

In de Geschiedenis van de Moderne Literatuur beledigt Brusselmans er lustig op los. Zo noemt hij collega Ilja Leonard Pfeijffer een vetklep ("dat is hij ook") en heeft Griet op de Beeck "knotsknieën".

"De mooiste boeken worden geschreven door mooie mensen", zegt Brusselmans. Als hijzelf in de spiegel kijkt dan ziet hij niet direct een mooie man, "maar mijn vriendin vindt me de allermooiste man van België."

Literaire vuur opstoken

Zijn boek is dan ook vooral bedoeld om het literaire vuur op te stoken en een openlijk gevoerde pennenstrijd met vakgenoten te ontketenen. "En die polemiek is al begonnen met een slechte recensie in de krant De Morgen. Dus dat is voor mij stof om daar weer tegenin te gaan", zegt Brusselmans. "Ik had ook niet anders verwacht van een krant die ik eerder door de modder heb gehaald."

Geschiedenis van de Moderne Literatuur van Herman Brusselmans is een uitgave van Prometheus.

Herman Brusselmans is driftig: 'Als ik als ik aan het schrijven ben, komt de drift naar boven'

Ster advertentie
Ster advertentie