Cultuur & Media
NTR

Ekaterina Levental: 'Ik heb behoefte om te communiceren en mensen te raken'

foto: Ekaterina Leventalfoto: Ekaterina Levental
  1. Nieuwschevron right
  2. Ekaterina Levental: 'Ik heb behoefte om te communiceren en mensen te raken'

Ekaterina Levental speelt deze zomer in de productie van Holland Opera King Lear op Fort Rijnauwen in Bunnik. Levental studeerde harp en daarna zang aan het Conservatorium. Ze maakt carrière als operazangeres en theaterperformer. In Kunststof vertelt ze over haar keuze voor de zang.

Levental besloot om na een conservatoriumopleiding tot harpist, nogmaals naar het conservatorium te gaan. "Toen ik eenmaal klaar was met mijn harpstudie hier in Nederland, heb ik mezelf heel duidelijk de vraag kunnen stellen, wat zou je ervoor over hebben als je dat zingen zou kunnen?"

Quote

Voor mijn hele omgeving was het een heel onbegrijpelijk besluit

Ekaterina Levental

"Dat was opeens zo’n heldere en duidelijke vraag, waardoor ik heel makkelijk kon zeggen: alles. Ik heb er alles voor over om dit te kunnen. Toen dacht ik, als ik dit mezelf durf toe te geven dan moet ik het gaan doen."

"Voor mijn hele omgeving was het een heel onbegrijpelijk besluit", vervolgt Levental. "Voor mij was het iets dat ik mezelf gunde, letterlijk. Als een cadeau aan mezelf, ik wilde het zo graag. Zang bracht mij zoveel plezier en genoegen, waardoor ik wist dat ik op het goede spoor zat."

De ervaring van zingen

"Ik heb behoefte om te communiceren en om mensen te raken. Dat kan ik meer als zangeres dan als harpist. Dat je als zangeres zelf de klank fysiek voortbrengt is zo’n geweldige ervaring. Dat is heerlijk. Ik ben niet per se een standaard operazangeres. Ik wil ook rechtstreeks met het publiek communiceren."

"Mijn familie gelooft nog steeds niet dat ik op het podium sta. Ik zelf eigenlijk ook niet. Juist omdat ik zo verlegen ben. Maar wellicht is het makkelijk om op het podium te laten zien wie je bent."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie