Cultuur & Media
NOS

‘Beethoven geeft je een linkse waar Badr Hari jaloers op zou zijn’

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Beethoven geeft je een linkse waar Badr Hari jaloers op zou zijn’

Beethoven is een godheid voor veel liefhebbers van klassieke muziek. 2020, zijn 250ste geboortejaar, is uitgeroepen tot Beethovenjaar. Reden voor het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen om violist en dirigent Carel den Hertog te vragen wat de muziek van Beethoven zo geniaal maakte.

"Beethoven was revolutionair. Er is een tijd voor Beethoven en er is een tijd na Beethoven. Hij heeft eigenlijk het pad vrijgemaakt voor de zelfstandige kunstenaar", vertelt den Hartog.

Für Elise, Alle Menschen werden Brüder of de vijfde symfonie. Iedereen heeft wel eens een werk van de Duitse componist gehoord. Beethoven had een herkenbare manier van componeren, vertelt Den Hertog. "Er zit een ongelooflijke energie in de muziek van Beethoven. Dus hij geeft je altijd een linkse of een rechtse waar Badr Hari nog wel eens jaloers op zou kunnen zijn."

Hoewel hij ook in zijn tijd ongekend populair was, ging zijn leven niet over rozen. Rond zijn 28ste ontdekte Beethoven dat hij doof begon te worden. Hij was toen een rijzende ster, geroemd door de aristocratie als virtuoos componist en getalenteerd pianospeler. "Hij zou het helemaal gaan maken en op dat moment constateerde Beethoven dat hij z'n belangrijkste instrument, z'n oren, kwijt zou raken."

Omdat hij bang was roem en opdrachtgevers te verliezen, probeerde Beethoven te verbergen dat hij doof was. Hij meed sociale contacten en kwam in een sociaal isolement terecht.

De worsteling met zijn doofheid, is goed terug te horen in composities. "Je hoort later een andere Beethoven. Eentje die niet meer zichzelf, maar de muziek op de voorgrond stelt."

Ook zijn liefdesleven verliep niet zoals hij dat zelf graag zag. Beethoven is nooit getrouwd en begon nooit een eigen gezin. Alleen in muziek voelde hij zich nog thuis. Den Hertog: "Hij kon wel vreugde vinden in het creëren van werken maar daarbuiten was het geen zonnetje in huis. Ook niet voor zichzelf."

Voor Den Hertog staat Beethoven op even hoog niveau als Bach en Mozart. "Zij vormen mijn heilige drie-eenheid. Bach is de vader, Mozart de zoon en Beethoven de heilige geest.

Meer weten over klassieke muziek? Beluister de podcastserie 'Beethoven was meer dan een hond' van NPORadio4.

Ster advertentie
Ster advertentie