Cultuur & Media
PowNed

'Iedereen mag Op1 presenteren en Tijs van den Brink niet. Dit deugt gewoon echt niet!'

foto: PowNedfoto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Iedereen mag Op1 presenteren en Tijs van den Brink niet. Dit deugt gewoon echt niet!'

Deze zomer vierde Tijs van den Brink zijn 25-jarig jubileum bij de Evangelische Omroep. Toen hij deze zomer ter sprake kwam in De Nacht van Rutger, klom hij in de pen en schreef een ietwat bozige column in de EO-omroepgids. Hierop besloot Rutger Tijs uit te nodigen voor een goed gesprek. En Tijs nam de uitnodiging aan en belde afgelopen nacht aan.

Tijs van den Brink belt aan bij Rutger

EO-programmamaker Tijs van den Brink (17 oktober 2021) - De Nacht van Rutger

Feestvarken Tijs

Het komt zelden voor dat iemand 25 jaar dezelfde omroep dient, Tijs van den Brink is een uitzondering. Hij presenteerde onder andere Twee Vandaag, Knevel & Van den Brink, De Tafel van Tijs, Dit is de Dag en Adieu God? voor de EO.

Of hij trots is op dit jubileum, daar heeft Tijs lang over moeten nadenken. "Het is 2021. De meeste mensen hebben, als ze ergens langer dan drie jaar werken dan is het lang. Die gaan snel weer door. En 25 is ook wel bezadigd, misschien wel. Maar ik heb eigenlijk wel besloten dat ik er trots op ben."

Moraalridder Rutger

De eerste kennismaking tussen Tijs en Rutger vond elf jaar geleden plaats. Rutger kreeg toen de titel 'Moraalridder van de Week' opgespeld in het EO-programma Moraalridders van Andries Knevel en Tijs van den Brink. Rutger voelde zich hierna "als televisiemaker erg serieus genomen."

Man met een missie

Deze zomer sprak Rutger aan zijn keukentafel voormalig Op1-presentatrice Talitha Muusse. In dat gesprek ging het over haar voortijdige gesprek bij de NPO-talkshow. Rutger gaf toen aan dat hij geen activistische journalisten met een missie aan tafel wil zien bij een gezichtsbepalende talkshow zoals Op1. "Ik heb ook moeite met een Tijs van den Brink aan die tafel. En dat is ook omdat hij daar met een missie zit." Later verduidelijkt Rutger zijn standpunt door aan te geven dat hij aan de kop van de talkshowtafels mensen in een vrije rol, zonder een missie, wil zien.

Tijs was ten tijde van die uitzending op vakantie en kreeg van een collega een appje over de uitspraken van Rutger. Tijs schreef hierop een column in de EO-omroepgids. Tijs nu: "Ik heb dan onmiddellijk de aanvechting om op Twitter te gaan reageren en zo. Maar ik dacht, ik heb vakantie, dat ga ik niet doen, laat maar zitten!"


Aan Rutger's keukentafel geeft Tijs aan "wel boos" te zijn geweest over deze uitspraak van Rutger. "Dan zit ik op de racefiets en dan komt het weer terug in mijn hoofd. Dan kan ik wel verdwalen in mijn eigen gedachten en denken van: dit deugt gewoon echt niet! Iedereen mag Op1 presenteren en Tijs van den Brink niet. Wat is dit? Dan kan ik echt pissig worden."

Millennial expert Talitha Muusse (4 juli 2021) - De Nacht van Rutger

Tijs naar het Binnenhof?

De afgelopen jaren heeft Tijs in enkele interviews aangegeven een overstap naar de politiek te overwegen. Vannacht was hij minder stellig over een nieuwe loopbaan. "Het lijkt me leuk. Ik doe al heel lang hetzelfde. Ik zit al 25 jaar bij dezelfde omroep, dus het lijkt me best wel leuk om die stap een keer te zetten. Maar ik denk niet dat het gaat gebeuren. Het is gewoon ontzettend ingewikkeld."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie