Binnenland
PowNed

Millennial expert Talitha Muusse: Sywert van Lienden is geen toonbeeld van onze generatie. Hij was bezig met snel cashen!

foto: PowNedfoto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Millennial expert Talitha Muusse: Sywert van Lienden is geen toonbeeld van onze generatie. Hij was bezig met snel cashen!

Talitha Muusse was bedrijfskundige, dagvoorzitter, opiniemaker en toezichthouder toen ze gevraagd werd om de NPO-talkshow Op1 te presenteren. Na elf afleveringen kwam een eind aan dit avontuur. Aan tafel bij Rutger zegt Muusse geen moment spijt te hebben van haar tv-klus.

BN'er Talitha

Talitha knokt sinds een paar jaar voor de millennials. En dat is volgens haar broodnodig. "De Rutte-generatie die nu aan de macht is, kon tien jaar studeren. De millennials zijn super verwend, maar de prestatiedruk onder jongeren neemt juist alleen maar toe."

Als millennial expert is ze een vaste gast aan de talkshowtafels, toch ziet ze zichzelf niet als een BN'er. "Ik ben een professional. Ik ben geen household name zoals Coca Cola, McDonald's, Rutger Castricum, Beau, Humberto, Jinek. Dat zijn BN'ers."

Opiniemaker

Talitha geniet enorm van haar rol als opiniemaker. "Dit vind ik heel leuk. Een beetje met gestrekt been erin, af en toe een beetje verwijtend richting die oudere generaties. Van: 'Hé, jullie zijn onze toekomst aan het verpesten, de aarde aan het verkloten, de politiek is corrupt'. Heel maatschappelijk, een beetje rebels, schoppend. Maar tegelijkertijd ook constructief en proberen jonge mensen te mobiliseren."

Ouwe lullen moeten weg!

Van Kooten en de Bie zongen het in 1984 al: Ouwe lullen moeten weg!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Talitha: "Helemaal mee eens. Ik denk dat het per direct beter met Nederland zou gaan als er meer diversiteit en verschillende generaties in de top zitten. Dus als je per direct zou zeggen: een kwart van de huidige bestuurders gaat er uit en wordt vervangen door getalenteerde jongeren, dan gaan we er direct op vooruit. Het kan namelijk ook niet slechter gaan dan dat het nu gaat."

Activistische journalistiek

In januari startte Talitha, naast Sven Kockelmann, als presentator van de talkshow Op1. Na elf afleveringen stopte ze met deze klus. "Ik ben tevreden over de uitzendingen die ik heb gemaakt. Reacties waren bizar, maar ik snap het ook wel. Het is een babyboomerpubliek van 65+ wat gewend is naar vaste gezichten te kijken. En dan in één keer zit daar iemand met donker haar, een jong meisje. Ik begrijp dat het voor hen shockerend is."

Aan haar Op1-avontuur kwam een eind omdat Talitha, als programmamaker, te activistisch zou zijn. Na het 'functie elders'-debat in de Tweede Kamer over Pieter Omtzigt riep ze haar volgers op Twitter op om op het Binnenhof met elkaar in debat te gaan over de politieke stand van het land. Nu, na drie maanden, is ze het nog steeds niet eens met deze typering dat ze te activistisch zou zijn. "Totaal niet zelfs. Ik vind dat meer presentatoren zich hierover hadden moeten uitspreken. Ik vind het kwalijk ook dat dit niet is gebeurd en nog steeds niet gebeurt, omdat ik het echt een zorgwekkende ontwikkeling vond en vind in de politiek."

Oppermillennial Sywert

De bekendste millennial Sywert van Lienden ligt sinds een aantal weken onder vuur. De mondkapjesdeal van hem en twee kompanen maakte hen miljonair terwijl hij altijd beweerde "om niet" mondkapjes aan het kabinet zou leveren. Talitha: "Heel pijnlijk, want Sywert was een onwijs boegbeeld van de millennial-generatie. Onder de jongeren zie ik eigenlijk een enorm ethisch besef. Maar Sywert is geen toonbeeld van onze generatie. Totaal niet! Dit is snel cashen geweest."

Gerelateerde podcast

De Nacht van Rutger

De Nacht van Rutger

Millennial expert Talitha Muusse (4 juli 2021) - De Nacht van Rutger

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie