Cultuur & Media
NTR

Tijs van den Brink wil de christelijke Trumpers snappen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tijs van den Brink wil de christelijke Trumpers snappen

In Kunststof vertelt EO-presentator Tijs van den Brink over zijn driedelige serie God, Jesus, Trump. Hij reisde af naar de Verenigde Staten om zijn medechristenen te vragen waarom zij op president Donald Trump hebben gestemd. Ook probeert hij de vraag te beantwoorden of hij zelf op Trump zou kunnen stemmen.

Video niet beschikbaar

In 2017 was Tijs tijdens een vakantie aan de West Coast. Hij was op bezoek bij mensen die bijzonder hartelijk en gastvrij waren. Het bleken fanatieke Trump aanhangers te zijn. Hoe kan het dat christenen zo overtuigd achter Trump kunnen staan? Terug in Nederland sprak hij erover met documentairemaker Geertjan Lassche en zo ontstond het idee om naar de Verenigde Staten te gaan.

Persoonlijker

Tijs maakte een roadtrip door het hart van de Amerikaanse Bible Belt in de staten Michigan, Texas en North Carolina. Hij wil de christelijke Trumpers echt snappen, zonder een moreel vingertje te gebruiken.

Als presentator had hij een andere rol, hij was persoonlijker: "Ja en minder interviewer", vult Tijs aan. "Ik ben heel erg gewend om vragen te stellen en tot op het bot te gaan. Terwijl ik hier veel meer aan het portretteren ben, samen met de crew.

Dit programma gaat over 'mijn geloofsgenoten' in Amerika. Als je het programma zo neerzet, moet je ook bereid zijn om te laten zien wat je er zelf van vindt, denk ik."

Quote

Het zit niet in mijn aard om onmiddellijk overal mijn mening in te gooien

Tijs van den Brink

"Het was wel buiten mijn comfortzone. Ik moest van regisseur Geertjan telkens zeggen wat ik ervan vond. Net als ik bij mensen op bezoek was geweest, kwam ik buiten en moest ik in de camera een reactie geven.

Over mensen probeer ik altijd wel mild te zijn. Ik wil ze wel recht doen. Over zaken wil ik wel scherp zijn, maar over mensen ben ik voorzichtiger. Althans dat is de ambitie."

De politiek in

Wanneer gaat hij de politiek in? "Over 10 jaar, zeg ik al heel lang", antwoordt Tijs. "Wij kunnen wel elke dag hier uitzendingen maken, maar elke dinsdag om 14:00 uur wordt er gestemd in Den Haag; elke dinsdag stemmen ze daar over wat er in het land gebeurt. En daar wil ik gewoon wel graag bij zijn."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie