Cultuur & Media
KRO-NCRV

WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes reageert op kritiek na Op1-uitzending met Baudet

foto: Screenshot NPOfoto: Screenshot NPO
  1. Nieuwschevron right
  2. WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes reageert op kritiek na Op1-uitzending met Baudet

"We hebben ervoor gekozen de tegenstand niet vanuit presentatoren op te voeren, maar te zorgen voor een evenwichtige tafel." Bert Huisjes, hoofdredacteur van omroep WNL, reageert bij Spraakmakers op de kritiek die er was op de uitzending van Op1 afgelopen zondag met Thierry Baudet en Wybren van Haga van Forum voor Democratie aan tafel.

Het Op1-presentatieduo van WNL, bestaande uit Jort Kelder en Welmoed Sijtsma, kreeg in media en op sociale media kritiek omdat zij niet genoeg ingegrepen zouden hebben. Zo zei tv-recensent Arjen Fortuin van NRC maandag bij Spraakmakers dat het "een rommeltje was" en "je geen moment het idee kreeg dat er presentatoren zaten met een plan".

'Evenwichtige tafel'

"Baudet is heel goed in het poneren. Daarom is ervoor gekozen de tegenstand niet vanuit presentatoren op te voeren, maar te zorgen voor een evenwichtige tafel", vertelt Huisjes. "Op punten van corona zat Rosanne Hertzberger daarom aan tafel, een microbiologe die er echt heel veel van weet. Naast haar zat Jean Dohmen, journalist van het Financieele Dagblad. Je kunt op deze manier heel veel tegenstand en gesprek opwekken, door gasten goed te selecteren.

"De presentatie had een meer modererende rol", gaat Huisjes verder. "Je laat het meer gebeuren aan tafel. De uitzending was vuurwerk."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Huisjes zegt dat hij blij is als er verschillende meningen over een programma zijn. Als iedereen het met elkaar eens is, zegt hij daarom "een beetje te moeten glimlachen". Huisjes: "Meestal is er dan een gezamenlijke lijn waarover ze het diep eens zijn met elkaar. Die lijn was nu dat als je iemand aan tafel hebt als Thierry Baudet, je die snoeihard moet aanpakken. Je kunt journalistiek op meer manieren organiseren."

"Zolang hij volksvertegenwoordiger is, moet je die horen in het publieke debat", vertelt Huisjes. "En sowieso wil je Baudet aan tafel hebben na de verpulvering van zijn partij. Dit was de eerste keer dat hij terugkwam in de spotlights."

Het Mediaforum met Bert Huisjes en Haroon Ali

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie