Cultuur & Media
AVROTROS

Marcel van Roosmalen over De Krokante Leesmap: 'Ik was er wel klaar mee'

foto: Miss Podcastfoto: Miss Podcast
  1. Nieuwschevron right
  2. Marcel van Roosmalen over De Krokante Leesmap: 'Ik was er wel klaar mee'

In Miss Podcast bespreken bekende Nederlanders de belangrijkste geluiden uit hun leven. Bij Marcel van Roosmalen kom je dan uit bij het geluid van tafeltennis, Lou Reed en Alex Roeka. Ook bespreekt hij zijn rol in De Krokante Leesmap.

{podcast audio="125520" caption="#47 - Marcel van Roosmalen recenseert Een dik uur Ischa op de radio" }

De Krokante Leesmap

Naast het schrijven van boeken en columns is Marcel van Roosmalen te horen in de podcast De Krokante Leesmap. Na meer dan vijftig afleveringen besloten de makers het over een andere boeg te gooien. Van Roosmalen had niet gedacht dat aantal te halen. "Die Krokante Leesmap was gewoon ooit begonnen als een leuk avontuur waarvan ik dacht: nou dat doen we dan twee keer en dan is het wel voorbij."

"Op een zeker moment ben je gewoon een typetje, de mopperpot. Tegenover Noortje de olijke studente en Roelof, ja die het allemaal aan elkaar draaide en ons tegen elkaar ophitste. Wat hij overigens prima deed. En het was een leuk avontuur maar op een zeker moment was ik wel klaar met dat."

Nu gaat het drietal verder op een andere manier, ze gaan de studio uit. "Nu zijn we weer bezig met z'n drieën, we gaan nu naar dingen toe. We hebben een keer proef gedaan, dat is heel goed voor de... ja, we krijgen een totaal nieuwe dynamiek. Ook omdat we met snoeren aan elkaar vastzitten."

Uitverkoop

De schrijver schuift regelmatig aan in programma's waar hij geen zin in lijkt te hebben. Maar hij doet het toch, om ook zijn boeken aan de man te brengen. "Kijk je kunt wel stukjes schrijven en boeken. Ik was vooral geobsedeerd door het schrijven van boeken. Maar daarmee ben je er helemaal niet. Het kan nog zo goed zijn, niemand koopt die boeken als ze je niet kennen."

"Dus op een zeker moment heb ik de knoop doorgehakt. Ik dacht: nu doe ik alles. Ik ben best grappig als persoon, of niet. Het maakt niet uit. Ik gooi mezelf in de uitverkoop, kijken wat er dan gebeurt. Dat gaat op zich wel goed."

En dat is niet zonder succes. "Ik krijg in ieder geval meer aandacht voor de boeken. Het is niet meer dat het zich in de volledige anonimiteit afspeelt. Wat in het verleden wel het geval was. En nu is er wel aandacht en worden boeken ook beter verkocht."

Miss Podcast

In Miss Podcast ontvangt presentator Mischa Blok een bekende Nederlander en praat over de belangrijkste geluiden uit zijn of haar leven. Daarnaast recenseren ze een bestaande podcast die bij de gast past. Miss Podcast is van maandag- tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur te horen op NPO Radio 1. Natuurlijk op alle andere momenten ook te horen in de podcastapps van iTunes, Google en de site van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie