Cultuur & Media
NTR

'Bewustzijn uitschakelen en niet oordelen', Don Duyns over schrijven

foto: Don Duynsfoto: Don Duyns
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bewustzijn uitschakelen en niet oordelen', Don Duyns over schrijven

Don Duyns is al meer dan dertig jaar actief als toneelschrijver en is bekend van de familievoorstellingen Snorro en Lang & Gelukkig. In Kunststof vertelt de toneelschrijver over zijn nieuwe boek, waarin teksten van onder anderen Paars, Muf, Babylotion en de Tunnelbouwers voor het eerst zijn gebundeld, met illustraties van Jip van den Toorn.

Video niet beschikbaar

Liefde voor theater

Duyns levert al jarenlang theaterteksten van topniveau. Zijn werk wordt dan ook zeer regelmatig op de planken gebracht. Afgelopen theaterfestival nog won hij samen met Pieter Kramer de prestigieuze Prosceniumprijs en nu verschijnt een dikke verzamelbundel.

Quote

Ik was verlegen in gezelschap

Don Duyns

Door schooltoneelstukken op de middelbare school ontdekt Duyns dat hij de toneelwereld in wil. "Ik dacht dit wil ook", vertelt Duyns. "Ik had al een toneelabonnement op mijn 15e. Ik was redelijk ziekelijk verlegen. Ik keek vaak naar de grond. Op het toneel zag ik dingen die voor mij werelden opende. Blijkbaar ontbrak er iets aan mij wat ik in dat toneel vond. Ik wilde bij de toneelwereld horen en bij het schrijven."

"Ik zag voorstellingen en er was iets lekkers aan het toneel, iets moois en iets spannends. Ik vind het nog steeds fantastisch. Elke keer als ik naar een voorstelling ga verheug ik me, anders dan als ik naar een film ga. Gewoon levende mensen, die iets voor je gaan doen."

Zitten, muziek, koffie en tikken

'Don Duyns schrijft in een nacht een toneelstuk', werd vaak over de toneelschrijver gezegd. "Dat heb ik twee keer gedaan. De toneelstukken Wormrot en On the road. Ik schreef vroeger dingen heel snel."

"Ik bleek in staat een soort demonen op de roepen, om iets in mij omhoog te laten komen, inspiratie. Het gaat niet bewust. En dat doe ik nog steeds als ik iets schrijf. Dat gaat heel snel. Dan zet ik duistere muziek op of muziek die opjaagt en dan laat ik gewoon los. Bewustzijn uitschakelen. Niets beoordelen. Ik probeer niet te oordelen en dat helpt me ontzettend. Zitten, muziek, koffie en tikken."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie