Cultuur & Media
EONOS

Nieuwe kindervoorstelling over nieuwkomers: 'Logisch dat mensen moeten wennen aan vreemdelingen'

foto: Sander Mulkens
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe kindervoorstelling over nieuwkomers: 'Logisch dat mensen moeten wennen aan vreemdelingen'

Johannes is een parkiet die in een volière woont waar ineens allerlei rare vogels in komen wonen. Hij vindt het niks, al die vreemdelingen. Dit is het verhaal van een nieuwe theatervoorstelling voor kinderen van regisseur Mark Haayema, die gaat over vreemdelingen die naar Nederland komen. Niet alleen vreemdelingen verdienen begrip, vindt hij, ook de boze burgers. "Het is logisch dat mensen even moeten wennen", vindt Haayema.

Het verhaal achter kleurrijke familievoorstelling Johannes de Parkiet

Johannes is een uitvergroting van de boze burger, die het maar niks vindt dat er mensen uit allerlei landen zich in hun buurt vestigen. Haayema, die eerder een kinderboek maakte over Johannes de parkiet, kwam op het idee door de buurt van zijn moeder in Deventer. "Sinds mensenheugenis woonden daar dezelfde soort mensen. Toen kreeg één huis een nieuwe bestemming: er zouden vluchtelingen komen te wonen. De hele buurt stond in rep en roer, er was heel veel weerstand."

Haayema was in eerste instantie verontwaardigd: "Ik begreep het echt niet, ik vond het zo erg dat mensen die moesten vluchten niet welkom waren." Zijn moeder had echter wel begrip: "Je moet niet vergeten dat die mensen hier al heel lang wonen, die weten niet beter." Ook dat maakte Haayema boos, totdat hij verder ging denken: "Misschien kom je pas tot een samenleving als je begrip probeert op te brengen voor iemand die compleet anders denkt. Het is niet raar dat mensen moeten wennen aan het vreemde", vertelt hij.

Loempia

Eén van de actrices, Cystine Carreon (zie foto), komt oorspronkelijk uit de Filippijnen, maar groeide op in Den Haag. Daar ervaarde ze nooit racisme, totdat ze een keer ging fietsen in het Westland. "Iemand gilde 'loempiaaaaa!' naar ons en iemand anders 'massage!'. Je voelt gelijk dat je vreemd bent."

Ze is niet de enige in de cast die tot een minderheid behoort: eigenlijk vrijwel iedereen. Alleen de componist niet, vertelt Haayema. "Dat was de enige witte, heteroman in ons clubje. En wij dachten: die gaat vast zingend door het leven. Maar die kwam toen hij jong was in Friesland terecht en hij was de enige in de klas die geen Fries sprak. Dus toen voelde hij zich een vreemde. Iedereen voelt zich wel eens een vreemde vogel", aldus Haayema.

Ster advertentie
Ster advertentie