Cultuur & Media
NTR

Actrice Wendell Jaspers: 'Theater gaat over het hele leven'

foto: Foto: To Huidekoper
  1. Nieuwschevron right
  2. Actrice Wendell Jaspers: 'Theater gaat over het hele leven'

Op verzoek van Toneelgroep Maastricht bewerkte Ilja Leonard Pfeijffer het beroemde toneelstuk Een Meeuw van Anton Tsjechov. Het werd een tragikomische moderne vertelling met personages op zoek naar de zin van het leven. Actrice Wendell Jaspers speelt de beroemde actrice Arkadina die op het landgoed wordt geconfronteerd met haar tanende succes en naderende ouderdom.

Video niet beschikbaar

Overdenken en onderzoeken in theater

"Het was best lastig om een zo onsympathieke vrouw te spelen. Zeker in de versie van Ilja is ze snobistisch, scherp en zelfvoldaan", vertelt actrice Wendell Jaspers. "Ze kwetst mensen en overschreeuwt zichzelf. Tijdens het stuk kom je erachter dat ze dat doet omdat ze bang is; bang om haar geliefde te verliezen, bang voor het verlies van succes. Dan wordt het makkelijker om te spelen.

Ik vind theater fantastisch, dat je steeds een stukje leven mag onderzoeken. Waar het echte leven vaak een chaotisch schaakspel is, kun je in het theater je zetten overdenken en onderzoeken."

'Theater gaat over het hele leven'

Wendell (41) studeerde twintig jaar geleden af aan de Fontys theateropleiding in Eindhoven en speelde sindsdien talloze rollen. Ze werd genomineerd voor verschillende toneelprijzen en ook haar rol als Arkadina in Een Meeuw is weer juichend ontvangen. Ze vertelt hoe haar liefde voor het theater is begonnen: "Als kind woonde ik met mijn ouders in veel tropische landen vanwege het werk van mijn vader als landbouwingenieur.

Ik heb tot mijn tiende in landen als Burundi, Indonesië en Haïti gewoond. Op Java ging ik naar een internationale school waar veel buitenschoolse activiteiten waren. Ik heb daar als achtjarige meegedaan aan een playback avond. Samen met mijn zusje deden we Paradise by the Dashboard Light van Meat Loaf. Ik was verkleed met vettige haren en een kussen onder mijn trui. De zaal moest erg om ons lachen en toen voelde ik voor het eerst hoe heerlijk het was om een verhaal aan het publiek te vertellen. Ik kreeg ze ook goed aan het lachen. Daar is het allemaal wel begonnen.

Toen we weer naar Nederland terugkeerden werd ik een fanatieke hockeyer, wel een met punk uiterlijk trouwens, maar het theater had ook mijn hart. Na school moest ik kiezen tussen een professionele hockey carrière of naar de toneelschool. Het werd uiteindelijk de toneelschool, omdat ik had bedacht dat ik dat langer zou kunnen doen. Sporten gaat toch vooral over winnen of verliezen, en theater gaat over het hele leven."

'Ik wil graag veel meemaken'

Ondanks dat Wendell vele mooie rollen heeft gespeeld blijft het reizen en sporten haar trekken en is ze liever freelancer dan vaste actrice bij een gezelschap. Heeft dat misschien te maken met haar expat achtergrond? "Zou heel goed kunnen", antwoord ze. "Ik heb in ieder geval grote behoefte aan vrijheid in de keuzes die ik maak.

Ik luister naar mijn intuïtie. Ik ga regelmatig naar Thailand, waar ik als vrijwilliger werk voor straatkinderen en ook heb leren Thai boksen. Ik wil graag veel meemaken, ik ben een gulle lever."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie