Cultuur & Media
NTR

Youp van 't Hek: 'Op mij als komiek zit een houdbaarheidsdatum'

foto: Foto: Bob Bronshoff
  1. Nieuwschevron right
  2. Youp van 't Hek: 'Op mij als komiek zit een houdbaarheidsdatum'

Van Youp van 't Hek verscheen het boek Een zee van Tijd, handboek voor ieder pensionado. In dit prentenboek dat hij samen met illustrator Marije Tolman maakte, geeft hij leeftijdgenoten adviezen over wat ze vooral niet moeten doen met hun tijd. Dat komt niet uit de lucht vallen; hij is bezig met zijn afscheidstournee. "Ik kijk met grote vrolijkheid achterom. Het geeft mij nog altijd een goed gevoel om mensen een mooie avond te bezorgen", zegt de cabaretier in Kunststof.

Video niet beschikbaar

'Ik mis het onstuimige'

De pandemietijd was voor Youp van ’t Hek niet makkelijk. “Een oudejaarsconference maken voor 35 mensen vond ik echt afgrijselijk.” Daarnaast werd hij opgenomen in het ziekenhuis door een coronabesmetting. Vijf jaar eerder kreeg hij al te maken met hartproblemen. Tijdens een voorstelling werd hij onwel en daardoor moest zijn tournee worden afgebroken. “Ik heb me echt twee jaar ‘blub’ gevoeld. Uiteindelijk kwam ik in het ziekenhuis terecht en werd ik binnen een paar uur geopereerd. Daar was ik zo opgelucht over.”

“Ik moest drie maanden goed herstellen, maar kwam er als herboren uit. Toen ben ik weer gaan spelen.” Ondanks zijn bijna zeventig jaar staat hij nog steeds op het podium. Maar dat is niet meer hetzelfde als vroeger. “Met ouder worden verandert je leven. Vroeger ging ik na een voorstelling altijd nog even de stad in. De kroeg waar nu alle studenten staan te zingen en te dansen zitten niet op een man van achtenzestig te wachten. Dus doen we dat nu braaf in het hotel. Ik mis het onstuimige.”

Afscheid?

Gijs Groenteman gelooft er niks van dat Youp er na deze tournee mee ophoudt. Volgens Youp zijn er meer mensen die dat denken. “Het zou best kunnen. Mijn kinderen zeggen hetzelfde. Mijn vrouw hoopt het. Ik ben er nog steeds zeer van overtuigd dat ik ermee moet stoppen.

Mijn gevoel zegt dat ik liever zelf de beslissing neem dat ik stop, dan dat ik door mijn gezondheid word gedwongen.” Even later in het gesprek is hij stelliger. “Klaar is klaar. Ik weet zeker dat het klaar is. Maar ik blijf allemaal leuke dingen doen; boeken schrijven, columns maken en voor andere mensen schrijven.”

“Op mij als komiek zit een houdbaarheidsdatum. Ik heb het vijftig jaar gedaan, vanaf mijn achttiende.” Het eerste theater waar publiek kwam dat een kaartje voor Youp had gekocht was theater PePijn in Den Haag. “Laatst speelde ik daar mijn laatste voorstelling, met hetzelfde plezier als altijd. Toen ik wegging was ik niet sentimenteel. Ik keek om en dacht: Het is goed zo.”

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie