Achtergrond
NTRVPRO

Het beroep van imker wordt steeds populairder: 'Je bent één met het bijenvolk'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het beroep van imker wordt steeds populairder: 'Je bent één met het bijenvolk'

Als de bijen uitsterven, hebben we een enorm probleem, want de meeste soorten groente en fruit die we eten zouden verdwijnen. Ook veel wilde planten zouden uitsterven doordat hun stuifmeel niet meer verspreid wordt door bijen. Boeren zijn dan ook blij met bijenkasten op of naast hun velden.

#62 - De troost van de bijen - DOCS

Fascinerende insecten

Het beroep van imker wordt steeds populairder, dat is niet zo gek, want behalve belangrijk voor het bevruchten van gewassen zijn bijen ook fascinerende insecten. Koos, al veertig jaar fanatiek imker, is nog altijd niet uitgekeken op de bij: “Het is iedere keer weer een verrassing. Het verandert eigenlijk met de dag.

Er is natuurlijk iedere keer een mogelijkheid dat er een zwerm afgaat. Dus als ik naar de bijen ga, dan heb ik ook altijd een korfje mee, want je weet nooit wat er in, of buiten de kast gebeurt.”

Zodra hij namelijk bij zijn bijen is, vergeet hij voor even de dagelijkse beslommeringen. “Op het moment dat je een bijenkast opent, dan zie je het hele leven daar van dat volk. En alles wat er om je heen zit, valt van je af. Dat ben je kwijt, want je bent met dat volk bezig, en je bent één met dat volk.”

Ingrijpen of het laten gaan

Zo halverwege de jaren ‘80 komt Koos via een collega in aanraking met het bijenhouden. Hij geeft dan al een tijdje les op de huishoudschool. Samen met zijn vrouw Anneke heeft hij drie zoons. De jongste is Ariën. Ariën wordt heel gezond geboren; tot zijn vierde, vijfde jaar, is er niets aan de hand. Maar dan krijgt hij ineens hoge koorts. De assistent-huisarts die hem onderzoekt stuurt hem naar de kinderarts. Die constateert een spierziekte, het syndroom van Duchenne.

Vanaf zijn zesde jaar ongeveer gaat het lopen zo moeilijk dat Ariën sindsdien in een rolstoel zit. De voorspelling was dat Arien in z’n tienerleeftijd zou komen te overlijden: tussen veertien en zestien jaar werd ongeveer geschat.

De voorspelling dat Ariën zijn tienerjaren niet zal overleven komt gelukkig niet uit. Duchenne valt niet te genezen, maar er komen steeds meer behandelingen die levensverlengend werken. Met dezelfde liefdevolle toewijding waarmee hij zijn bijen verzorgt, bekommert Koos zich jarenlang om zijn chronisch zieke zoon Ariën.

“Als-ie van zijn rug naar z'n zij moest, nou, daar was je toch wel een half uur mee bezig, om dat allemaal voor elkaar te krijgen.”

Maar als Ariën een einde aan zijn lijden wil laten maken, en de huisarts hiermee instemt, weet Koos niet wat hij moet doen: ingrijpen of het laten gaan...

De troost van de bijen

Deze week in DOCS: De troost van de bijen. Een verhaal over hoe het leven opeens een wending neemt, en hoe je daar als mens dan maar mee om moet zien te gaan. Door het gewoon te doen, hoe zwaar dat soms ook is. Zonder zelfbeklag. En dankbaar dat uit de situatie ook kracht te putten valt. Een verhaal over wel of niet ingrijpen. Over wat je wint, als je verliest. Over de troost van de bijen. En over het respecteren van de keuze van je kind.

DOCS

Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn onder andere te horen in de NPO Luister app, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie