Cultuur & Media
NTR

Paul de Leeuw en zoon Kas in de keuken knettert, maar 'door het koken zijn we dichter naar elkaar gegroeid'

foto: Singel Uitgeverijen
  1. Nieuwschevron right
  2. Paul de Leeuw en zoon Kas in de keuken knettert, maar 'door het koken zijn we dichter naar elkaar gegroeid'

Vader Paul de Leeuw en oudste zoon Kas zijn beiden culinaire lekkerbekken en staan dan ook graag in de keuken. Al zijn ze daar bijna nooit samen te vinden, want ieder heeft zijn eigen aanpak. Zo kookt Paul op gevoel, terwijl Kas af en toe doorslaat in zijn precisie, vertellen ze in Mangiare!.


Mangiare! Over kookboek Paul en Kas De Leeuw en chef Dabiz Munoz

Vader en zoon kunnen niet met en niet zonder elkaar in de keuken. "Ik heb een beetje mijn eigen manieren en Paul heeft ook zo zijn manieren." Zoon Kas is meer van de precisie, vader Paul van de Franse slag.

Als je Paul en het woord 'moeten' naast elkaar legt, krijg je een rare verhouding. Aan de ene kant vindt hij het super leuk om te koken voor mensen, aan de andere kant moet het allemaal snel snel snel, volgens Kas. "Dat betekent heel veel eten op de grond."

Paul: "Ik ben wel van snel. Mijn hele leven is snel, alsof ik permanent achtervolgd word. Dat zit in mij. En Kas heeft een zorgvuldige voorbereiding. Hij is zo nauwkeurig." Heel serieus. De houding van een chef. "Stiekem, vanaf dat ik heel klein was, had ik chef willen worden. Het heeft me altijd getrokken", vertelt Kas.

Tradities in de familie

Eten was en is belangrijk binnen het gezin: gezamenlijk, aan tafel, de tv is uit en de telefoons gaan in de fruitschaal. En het ontbijt op zondag was heilig.

"Ik heb het van mijn familie", vertelt Paul. "Mijn vader was zakenman en doordeweeks altijd weg. We aten op zondagavond altijd 's avonds samen. En op zondagmorgen hadden we een uitgebreid ontbijt met croissants en eieren."

Elke zondag rond 10.00 uur aan tafel voor ontbijt. "Op een gegeven moment was ik er wel klaar mee", vertelt Kas. "We wilden op een gegeven moment graag uitslapen. Maar uiteindelijk begreep ik het wel natuurlijk: Paul was veel weg, dat was de manier om contact met elkaar te houden."

Eigenaardigheden

Het kon behoorlijk knetteren vroeger tussen vader en zoon. Kas: "Paul en ik verschillen van mening, ik vind dat je ergens echt heel goed in moet zijn. Paul probeert gewoon dingen en als het mislukt, nou jammer dan. Daar ben ik heel erg op tegen. Ik wil eerst wat ik doe heel goed kunnen."

Kas vindt Paul te makkelijk, te snel. Paul vindt daarop weer dat je ook moet accepteren dat anderen het losser aanvliegen. Paul: "Ik zou een klein beetje van de discipline van Kas willen hebben. En ik gun Kas een klein beetje van de losheid van mij. Het glas is bij Kas ook heel vaak halfleeg. Bij mij is die tjokvol, wat ook vermoeiend kan zijn, hoor."

"Door het koken zijn we dichter naar elkaar gegroeid."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie