Cultuur & Media
BNNVARA

Wat doet vasten met jouw lichaam?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat doet vasten met jouw lichaam?

Enkele uren per dag of zelfs een paar dagen achtereen niets eten: het is tegenwoordig dé trend als het gaat om fit zijn en afvallen. Maar is dat vasten ook goed voor je? Dat gaan twee voedingswetenschappers van de Universiteit Wageningen uitzoeken met een wetenschappelijk experiment. De één gaat vijf dagen vasten en de ander onderzoekt welke effecten dat heeft. Hun bevindingen rapporteren ze dagelijks aan De Nieuws BV.

Het idee komt uit de koker van Guido Camps: "Het begon met een ergernis van mij. Als ik moest surveilleren bij tentamens viel het me op dat studenten boterhammen, frisdrank en energy-drinken op tafel zetten. Er is een soort tendens dat mensen denken dat ze geen uur zonder eten kunnen. Omdat je anders niet meer scherp zou kunnen zijn. Maar dat is echt niet zo."

Dat beaamt ook collega en hoogleraar hoogleraar voeding, metabolisme en genomica, Sander Kersten. "In principe kan je dagen, weken en sommigen zelfs maanden zonder eten. Zolang je maar drinkt en ademhaalt. Het verschilt per persoon, want het ligt eraan hoeveel reserves aan vet je hebt."

Het laatste avondmaal: blinde vink en erwten

Camps stopt vijf dagen. "Gisteren was mijn laatste avondmaal. Dat bestond uit een blinde vink en erwten. Daar werd ik inderdaad niet heel blij van, maar er ging iets fout met het bezorgen van de boodschappen." Tijdens deze dagen wordt hij nauwlettend in de gaten gehouden door zijn collega Kersten. "We meten zijn bloedsuiker. En de productie van ketolichamen. Dat zijn stoffen die het lichaam aanmaakt tijdens het vasten. Dat kan je meten in het bloed en urine. Dat is een energiebron voor je hersenen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stabiel bloedsuiker

Kersten is met name nieuwsgierig naar hoe stabiel de bloedsuiker blijft. Camps hoopt ook wat af te vallen: "Eigenlijk verbrandt je lichaam suiker óf vet. We zijn gewend op suiker en koolhydraten te leven. En als je dat niet meer binnenkrijgt, dan ga je vet verbranden. En dan ga je afvallen." Kersten verwacht dat Camps iets meer dan een kilo gewicht verliest.

Het vastendieet, of intermittent fasting, is populair. Maar of het dieet ook voor blijvend gewichtsverlies kan zorgen, is nog maar de vraag. Kersten: "Het belangrijkste is nog steeds om permanent je eetgedrag en leefstijl te veranderen. Dus ouderwets gezond eten, niet te veel, en bewegen is uiteindelijk het beste."

Vasten: het experiment

Meer van De Nieuws BV

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie